Wat is een implantaat?

Een tandimplantaat kan je vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat kan een afwezige tandwortel vervangen en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van titanium omdat dit een lichaamsvriendelijk materiaal is. Het implantaat is de basis waar een kroon, brug, All on 4 gebitsprothese of overkappingsprothese op komt.

Wanneer worden implantaten geplaatst?

Implantaten worden geplaatst wanneer één of meerdere tanden of kiezen ontbreken. Afhankelijk van het geval, plaatst onze tandarts een kroon, brug of overkappingsprothese op de implantaten.

U kan snel bij ons terecht en wij helpen u meteen voort zodat u verder geen pijn hoeft te lijden.

Wanneer kan een implantaat geplaatst worden?

Volgende punten zijn van belang voor een succesvolle behandeling:

  • Er moet voldoende gezond kaakbot aanwezig zijn voor het plaatsen van het implantaat. Er kan vaak ook kunstmatig kaakbot geplaatst worden indien dit niet het geval is. De situatie wordt door de tandarts beoordeeld aan de hand van röntgenfoto’s.
  • Het tandvlees en de andere tanden dienen gezond te zijn.
  • Een goed onderhoud van de implantaten na plaatsing.
  • Roken en veel alcohol zijn erg slecht voor het succesvol behouden van de implantaten.

De verschillende stappen van een implantologie behandeling

De behandeling begint met een plaatselijke verdoving op de plaats waar de tandarts de implantaat zal plaatsen. Vervolgens wordt het tandvlees op deze plaats losgemaakt, zo wordt het kaakbot zichtbaar en wordt er een gaatje geboord waarin vervolgens het implantaat wordt ingeschroefd. Nadien wordt het tandvlees weer gehecht. De behandeling is tegenwoordig door nieuwe technieken en onze tandarts met veel ervaring amper pijnlijk. Het kaakbot zelf heeft geen gevoel, maar het tandvlees kan licht pijnlijk aanvoelen. Afhankelijk van de behandeling krijgt u nadien een pijnstiller voorgeschreven. Meestal is na drie tot zes maanden het implantaat voldoende verankerd in het kaakbot. Afhankelijk van de situatie kan er voor de tussenperiode een tijdelijke voorziening worden geplaatst. Na het maken van een röntgenfoto en de diagnose door onze tandarts, gaan we verder met het behandelproces en kan de kroon, brug of overkappingsprothese voorbereid en vervolgens geplaatst worden.

Nazorg van implantaten

Na afronden van het behandelproces is een goede nazorg van groot belang, zowel door uzelf als door controles uitgevoerd door onze tandarts. Onze tandarts kijkt dan voornamelijk naar de situatie van het tandvlees, het kaakbot rondom de implantaat en de kroon, brug of overkappingsprothese. Zij zal u ook instructies geven over het onderhouden van de implantaten. Een slechte nazorg kan leiden tot pijnklachten en zelfs verlies van de implantaat.

Kostprijs implantaten

Afhankelijk van de exacte diagnose en noodzakelijke behandelingen kunnen de kosten van de gehele behandeling erg verschillen. U kan ons contacteren voor het maken van een afspraak voor een consult, zo kunnen wij röntgenfoto’s maken en onze tandarts de mogelijkheden en kosten met u kan bespreken.