Kronen en bruggen worden gebruikt om tanden en kiezen te vervangen. Zij worden zoveel mogelijk naar de oorspronkelijke vorm en functie van de kies en tand gemaakt.

Wat is een kroon?

Een kroon is een soort kapje dat op een bestaande tand of kies past. Deze wordt dan vastgemaakt met speciale lijm. Door de kroon kan de kies of tand weer zijn oorspronkelijke vorm en functie terugkrijgen.

Wanneer is een kroon aangewezen?

Indien een vulling bijvoorbeeld niet mogelijk is omdat een groot deel van de tand of kies is afgebroken. Maar ook om het uitzicht te verbeteren, bijvoorbeeld door een slechte vorm of verkleuring.

Een kroon geplaatst over een voortand

Zowel voor de plaatsing van kronen als een brug kan u bij ons terecht.

Wat is een brug?

Een brug komt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Deze steunt op twee pijlers; twee tanden of kiezen aan beide zijkanten van de plaats waar een tand of kies ontbreekt. Het brugtussendeel, waar de tand of kies ontbreekt, noemt mens ook wel eens een ‘dummy’. Er zijn verschillende soorten bruggen, zoals een klassieke brug, een etsbrug en een vrij eindigende brug.

Wanneer kiezen voor een brug?

Voor bijvoorbeeld de kauwfunctie te verbeteren, of het zicht, maar ook om te voorkomen dat bestaande tanden scheef gaan staan door de ruimte die er ontstaat op de plaats waar een tand of kies ontbreekt.

Diverse materialen voor kronen en bruggen

Tegenwoordig zijn er diverse materialen waarmee kronen en bruggen gemaakt kunnen worden. Aan de hand van elke situatie bekijkt onze tandarts de mogelijke opties en houdt hierbij, indien nodig, zoveel mogelijk rekening met uw specifieke wensen. Men maakt onder meer gebruik van porselein, metaal of een combinatie, maar ook materialen als e-max, goud en zirkonium.

Het behandelingsproces

Er zijn vaak minstens 2 a 3 afspraken bij onze tandarts nodig voor het maken van een kroon of brug.

  • Eerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen om voldoende ruimte te creëren voor de kroon of brug.
  • Daarna worden een paar afdrukken gemaakt door de tandarts met een speciaal afdrukmateriaal. Aan de hand van deze maakt het tandtechnische laboratorium een gipsmodel waarop de kroon of brug gemaakt wordt.
  • Vervolgens wordt de kleur bepaald, om er voor te zorgen dat de kroon of brug zo goed mogelijk past bij de tanden en kiezen die zich ernaast bevinden.
  • Tussen de tijd voor het afdrukken en de tijd tot het werk klaar is, vaak ongeveer 2 weken, maakt de tandarts een noodvoorziening. Dit is een eenvoudige tijdelijke kroon om de afgeslepen tand en of kies te beschermen.

Pijn na de behandeling

Wanneer de kroon of kies geplaatst is kan er gevoeligheid of lichte last optreden.
Meeste is dit slechts tijdelijk.

Het onderhouden van kronen en bruggen

Het tandvlees rondom de kroon of brug dient vooral goed gereinigd te worden. Zo verkleint het risico op het ontstaan van plak en nadien gaatjes en ontstekingen langs de rand van de kroon of brug. Naast het poetsen van de tanden gebruikt u best ook tandenstokers, ragers en/of flosdraad. De tandarts informeert u hierover.

De levensduur van kronen en bruggen

Normaal gaan kronen en bruggen qua materiaal minimaal 10 jaar mee. Er is echter veel afhankelijk van het onderhoud en natuurlijke ontwikkelingen in de loop der jaren.

Kostprijs

De kosten hangen af van de soort, het gebruikte materiaal en eventuele meerkosten, zoals het opbouwen van de tand of kies voor plaatsing.
Na de diagnose geeft onze tandart u een begroting mee. Mits een tandartsverzekering, worden de kosten vaak deels vergoedt.