Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Zo vermindert u het risico op tandpijn / kiespijn en ontstoken tandvlees (parodontitis en gingivitis) of u bevordert de genezing ervan.

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees herkent u aan de roze kleur, de strakke ligging om tanden en kiezen en geen bloedingen wanneer u poetst. Samen met het kaakbot is het tandvlees de basis van uw tanden en kiezen. Des te gezonder uw tandvlees, des te langer uw kiezen en tanden gezond blijven.

Ontstoken tandvlees

Wanneer uw tandvlees vaak bloedt, rood en/of gezwollen is, dan is het vaak ontstoken (gingivitis). Dit is vaak niet pijnlijk, maar het kan wel gevoelig zijn bij bijvoorbeeld het tandenpoetsen en het kan ook een vieze smaak in de mond veroorzaken.
Vaak is tandplak de boosdoener van ontstoken tandvlees. Indien u uw tanden niet goed reinigt, veroorzaken de bacteriën in de tandplak ontstekingen aan het tandvlees. Na verloop van tijd kan tandplak veranderen in tandsteen, waar zich vervolgens dan weer tandplak aan hecht.
In onze tandartspraktijk en bij de apotheek kan u kleine rode tabletjes kopen die een kleurtje achterlaten op de tanden waar tandplak aanwezig is, zo kunt u deze gebieden beter reinigen.

Zwaar ontstoken tandvlees

Wanneer tandvlees zwaar ontstoken is kan het uitbreiden tot het kaakbot. Dit gebeurt wanneer de ontsteking dusdanig is, dat er grotere ruimten ontstaan tussen de tand en het tandvlees. Afbraak van kaakbot leidt weer tot diepere ruimten tussen tand en tandvlees en vergroot de kans op tandsteen. Het tandvlees kan zich gaan terugtrekken, zo komen wortels bloot te liggen. Dit geeft niet altijd pijn, maar wel gevoelige tanden en kiezen bij het eten en drinken.

In bovengenoemde situatie spreken we van parodontitis. Onze tandarts kan de ruimten tussen uw tanden en tandvlees meten met een pocketsonde en aan de hand daarvan de mate van ontsteking bepalen. In zeer ernstige gevallen kan parodontitis leiden tot het verliezen van tanden of kiezen.

De verzorging van uw tandvlees

Een goede mondhygiëne bestaat uit minstens 2x per dag de tanden te poetsen. Het dagelijks gebruik van tandenstokers, ragers en/of flosdraad is ook erg belangrijk. Mondspoeling vergemakkelijkt het verwijderen van tandplak, maar is zeker geen vervanger voor het dagelijks onderhoud en/of behandelingen bij de tandarts.

Een goede mondhygiëne leidt tot gezond tandvlees, voorkomt en/of verminderd bestaande ontstekingen en zorgt dat het tandvlees geneest. Onze tandarts adviseert u hoe u het beste uw tanden verzorgt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig op (half) jaarlijkse controle te komen bij onze tandarts, waarbij de tandsteen, die u niet zelf kunt weghalen, zal worden verwijderd.

Nadelige factoren voor uw tandvlees

Behalve de algemeen bekende nadelen, heeft roken ook nadelige gevolgen voor uw tandvlees. Het vertraagt het herstel van een ontsteking en het kaakbot breekt twee keer sneller af dan bij niet-rokers. Ook langdurige stress kan leiden tot zwaar ontstoken tandvlees (parodontitis).
Bij zwangere vrouwen en personen met diabetes is er ook een verhoogd risico op ontstoken tandvlees. Het is dus in alle gevallen, maar zeker in deze gevallen, heel belangrijk om voor een goede mondhygiëne te zorgen.