Endodontologie Euro Dent Antwerpen regio

Euro Dent Belgie ,Antwerpen regio

U kan snel bij ons terecht en wij helpen u meteen voort zodat u verder geen pijn hoeft te lijden.

Met ruim 16.000 Endodotie behandelingen  (endodontologie )op haar naam is onze tandarts een zeer ervaren endodontoloog in Antwerpen.

Wanneer kies je voor een wortelkanaalbehandeling?

Kiezen en tanden bestaan uit één of meerdere wortels en een kroon. Datgene u ziet is de kroon. De wortels ziet u niet. Die wortels zitten verankerd onder uw tandvlees in de kaak. Door iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal genoemd. Hierin zitten kleine bloedvaten en zenuwvezels. Dit weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Wanneer het weefsel ontstoken geweest is of ontstoken is, wordt door de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Door een lekkende vulling of tandbederf kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Maar meestal zijn bacteriën de oorzaak van de ontsteking. Dus heeft u tandpijn / kiespijn bij het drinken van warme of koude dranken? Dit is mogelijk een eerste signaal. De ontsteking kan variëren van weinig tot geen klachten tot hevige pijnklachten. Om te vermijden dat het ontstoken tandweefsel zal afsterven moet het door uw tandarts verwijderd worden. Indien het niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich uitbreiden naar uw kaakbot met als gevolg dat het kaakbot rondom de kiezen en tanden verloren kan gaan. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los komen te staan of zelfs uitvallen. Een kaakbotontsteking kan u opmerken bij het dichtbijten. Uw kies of tand kan dan te hoog aanvoelen.

Hoe snel kan ik bij Euro Dent terecht?

Voor het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling hebben wij geen wachttijden. Bij ons kan u altijd binnen een paar dagen terecht voor een wortelkanaalbehandeling en in spoedgevallen vaak zelfs binnen 24 uur, ook als u doorverwezen bent door uw eigen tandarts. Mits uw toestemming plannen wij onze afspraken zodanig in dat er voldoende tijd is om meteen te starten met de wortelkanaalbehandeling. De eerste afspraak is dus niet enkel en alleen een consult, maar tevens de start van uw wortelkanaalbehandeling.

Wat als je doorverwezen bent door je eigen tandarts?

Indien je doorverwezen bent door je eigen tandarts voor een endodontoloog wortelkanaalbehandeling, dan contacteert u ons telefonisch of per mail voor een afspraak. Gelieve altijd de verwijsbrief en eventuele foto mee te nemen. Als uw tandarts de verwijsbrief en eventuele foto al naar ons heeft gemaild, dan hoeft u deze uiteraard niet meer mee te nemen.

Wat wordt er gedaan tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken tandweefsel verwijderd door de tandarts. Tandweefsel dat ontstoken is geneest niet meer. Het is een proces dat onomkeerbaar is. Om die reden haalt de tandarts het ontstoken tandweefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaalbehandeling of zenuwbehandeling genoemd. In vaktermen noemt het een endodontische behandeling. Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er wordt steeds eerst een röntgenfoto genomen. Nadat de tandarts deze foto heeft geanalyseerd, kan zij haar diagnose stellen en dit met u bespreken. Indien u de behandeling wil ondergaan, dan maakt de tandarts eerst uw kies of tand open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna wordt het kanaal gereinigd met kleine vijltjes en wordt het gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof. Hierna worden de kanalen gevuld. Om de wortelkanaalbehandeling af te sluiten maakt de tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling.

Euro Dent Belgie ,Antwerpen regio

1) De kies is geopend
2) De tandarts maakt de wortelkanalen schoon met een speciaal vijltje

Endodontologie bij Euro Dent Belgie Antwerpen regio

3) De wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal en de kies is voorzien van een vulling
4) Enige tijd later is de ontsteking verdwenen

Als er twee afspraken nodig zijn voor de wortelkanaalbehandeling dan gebeurt het proces in twee fasen. Ook tijdens en/of na afloop van de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts nog één of meerdere röntgenfoto’s, zo kan zij goed zicht houden op de voortgang. Wanneer de tand of kies is verzwakt, kan er in een later stadium nog een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze behandeld is, kan vaak nog een lange tijd mee. Als u doorverwezen bent naar ons door uw eigen tandarts, ontvangt uw tandarts een rapportage met foto’s van ons.

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan een wortelkanaalbehandeling bij elke kies of tand worden uitgevoerd?

Helaas heeft het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling soms geen zin meer, omdat er complicaties zijn. Vaak dient in dat geval de tand of kies verwijderd te worden. Wanneer dit het geval

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Doordat u een verdoving krijgt, wij met moderne apparatuur werken én onze tandarts als specialist inmiddels meer dan 15.000 wortelkanaalbehandelingen heeft verricht is een wortelkanaalbehandeling nauwelijks tot niet pijnlijk.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Dit is afhankelijk van het aantal wortelkanalen en de complexiteit ervan. Meestal hebben tanden één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd kan daarom variëren van drie kwartier tot anderhalf uur. Soms kan de wortelkanaalbehandeling in één keer afgemaakt worden. Soms moet u één of in uitzonderlijke gevallen meerdere keren terugkomen. De vervolgbehandeling vindt dan ongeveer één à twee weken na de eerste behandeling plaats.

Ongeveer zes maanden later komt u nog een keer terug voor een korte consultatie. Er wordt dan een foto gemaakt van de behandelde tand/kies om te kijken of de ontsteking verdwenen is. Het is mogelijk dat u geen last meer hebt, maar dat er toch iets zichtbaar is op de röntgenfoto. Deze afspraak en foto is dan ook erg belangrijk. Gelukkig is het bijna altijd zo dat alles in orde is. Wanneer u naar ons bent doorverwezen door uw eigen tandarts, dan ontvangt deze van ons steeds een eindrapportage met foto’s.

Geeft een wortelkanaalbehandeling nadien nog pijn?

Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u mogelijk napijn krijgen, deze kan een paar dagen aanhouden. De napijn kan met een goede pijnstiller onderdrukt worden. Een antibioticum is in principe niet nodig. Heel uitzonderlijk komt het voor dat de napijn heftig is. In die gevallen neemt u best contact met ons op. De tandarts zal u dan willen weerzien om de situatie te bekijken en verhelpen en mits aangewezen een antibioticum voor te schrijven.

Kan een tand of kies verkleuren na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt normaal niet na een wortelkanaalbehandeling. Indien er toch enige verkleuring ontstaat, dan kan die meestal verholpen worden door de tandarts. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden, u neemt best contact met ons op of, in het geval u bent doorverwezen, met uw eigen tandarts.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tandarts