Kiezen en tanden bestaan uit een of meer wortels en een kroon. Wat je ziet is de kroon. Je kunt de wortels niet zien. Die wortels zitten verankerd onder je tandvlees in de kaak. Door elke wortel loopt een kanaal dat het wortelkanaal wordt genoemd. Het bevat kleine bloedvaten en zenuwvezels. Dit weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of is geweest, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren.
Door lekkende vulling of tandbederf kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een klap op je tand kan ook een oorzaak zijn. Maar meestal zijn bacteriën de oorzaak van de ontsteking. Dus heb je kiespijn / kiespijn bij het drinken van warme of koude dranken? Dit kan een eerste signaal zijn. De ontsteking kan variëren van weinig of geen klachten tot ernstige pijnklachten.
Om te voorkomen dat het ontstoken tandweefsel afsterven, moet het worden verwijderd door uw tandarts. Als deze niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich uitbreiden naar uw kaakbot en kan het kaakbot rond de kiezen en tanden verloren gaan. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden los gaan zitten of zelfs uitvallen. U kunt bij het naderen een ontsteking van het kaakbot opmerken.
Wij hebben geen wachttijden voor het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Voor een wortelkanaalbehandeling kunt u altijd binnen enkele dagen en bij calamiteiten vaak zelfs binnen 24 uur bij ons terecht, ook als u bent doorverwezen door uw eigen tandarts. Met uw toestemming plannen wij onze afspraken zo in dat er voldoende tijd is om direct met de wortelkanaalbehandeling te starten. De eerste afspraak is dus niet alleen een consult, maar ook de start van uw wortelkanaalbehandeling.
Bent u door uw eigen tandarts verwezen voor een wortelkanaalbehandeling endodontoloog, neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op voor een afspraak. Neem altijd de verwijsbrief en eventuele foto mee. Heeft uw tandarts de verwijsbrief en eventuele foto al naar ons gemaild, dan hoeft u deze uiteraard niet meer mee te nemen.
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het geïnfecteerde tandweefsel door de tandarts verwijderd. Tandweefsel dat ontstoken is, geneest niet meer. Het is een proces dat onomkeerbaar is. Om die reden verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaalbehandeling of zenuwbehandeling genoemd. In technische termen verwijst het naar een endodontische behandeling. Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er wordt altijd eerst een röntgenfoto gemaakt.
Nadat de tandarts deze foto heeft geanalyseerd, kan zij haar diagnose stellen en met u bespreken. Als u de behandeling wilt ondergaan, zal de tandarts eerst uw kies of tand openen en het ontstoken weefsel verwijderen. Het kanaal wordt vervolgens schoongemaakt met kleine vijltjes en gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof. Hierna worden de kanalen gevuld. Om de wortelkanaalbehandeling af te sluiten, maakt de tandarts uw tand of verzegelt deze weer met een vulling.
1- De kies is open
2- De tandarts reinigt de wortelkanalen met een speciaal vijltje
3- De wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal en de kies is voorzien van een vulling
4- Enige tijd later is de ontsteking verdwenen
Als er twee afspraken nodig zijn voor de wortelkanaalbehandeling, verloopt het proces in twee fasen. Ook maakt de tandarts tijdens en / of na de wortelkanaalbehandeling één of meerdere röntgenfoto’s, zodat ze de voortgang goed kan volgen.
Als de tand verzwakt is, kan in een later stadium een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze manier is behandeld, gaat vaak lang mee. Bent u door uw eigen tandarts naar ons verwezen, dan ontvangt uw tandarts van ons een rapport met foto’s.
Helaas is het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling soms niet meer zinvol omdat er complicaties zijn. In dat geval moet vaak de tand of kies worden verwijderd. Wanneer dit het geval is
Doordat u onder narcose wordt gebracht, werken wij met moderne apparatuur en heeft onze tandarts als specialist inmiddels meer dan 15.000 wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd, een wortelkanaalbehandeling is niet of nauwelijks pijnlijk.
Dit hangt af van het aantal wortelkanalen en hun complexiteit. Meestal hebben tanden één wortel. Ze hebben vaak meer te kiezen. De behandeltijd kan daardoor variëren van 45 minuten tot anderhalf uur. Soms kan de wortelkanaalbehandeling in één keer worden afgerond. Soms moet je een keer terugkomen of in uitzonderlijke gevallen meerdere keren. De vervolgbehandeling vindt dan circa één à twee weken na de eerste behandeling plaats.
Ongeveer zes maanden later kom je terug voor een kort consult. Er wordt dan een foto gemaakt van de behandelde tand / kies om te zien of de ontsteking verdwenen is. Je hebt misschien geen ongemak meer, maar er is nog iets zichtbaar op de röntgenfoto. Deze afspraak en foto is daarom erg belangrijk. Gelukkig is het bijna altijd zo dat alles in orde is. Bent u door uw eigen tandarts naar ons verwezen, dan ontvangt hij van ons altijd een eindrapportage met foto’s.
Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u pijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. De na-pijn kan worden onderdrukt met een goede pijnstiller. Een antibioticum is in principe niet nodig. Zeer zelden komt het voor dat de na-pijn ernstig is. In die gevallen kunt u het beste contact met ons opnemen. De tandarts wil u dan opnieuw zien om de situatie te bekijken en te verhelpen en, indien geïndiceerd, een antibioticum voor te schrijven.
Een tand of kies verkleurt normaal gesproken niet na een wortelkanaalbehandeling. Mocht er toch verkleuring optreden, dan kan dit meestal door de tandarts worden verholpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, u kunt het beste contact met ons opnemen of, als u bent doorverwezen, uw eigen tandarts.