Eurodent Map Icon
Call at Eurodent
Eurodent Message
Eurodent Whatsapp icon

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen worden gebruikt om tanden en kiezen te vervangen. Ze zijn zoveel mogelijk gemaakt volgens de oorspronkelijke vorm en functie van de kies en tand.

Wat is een kroon?

Een kroon is een soort dop die op een bestaande tand of kies past. Deze wordt vervolgens met speciale lijm vastgemaakt. De kroon zorgt ervoor dat de kies of tand zijn oorspronkelijke vorm en functie terugkrijgt.

Wanneer wordt een kroon aanbevolen?

Bijvoorbeeld als een vulling niet mogelijk is omdat een groot deel van de tand of kies is afgebroken. Maar ook om het uiterlijk te verbeteren, bijvoorbeeld door een slechte vorm of verkleuring.

kronen en bruggen prijzen

Wat is een brug?

Een brug vervangt één of meerdere ontbrekende tanden en / of kiezen. Dit is gebaseerd op twee pijlers; twee tanden of kiezen aan weerszijden van de plaats waar een tand of kies ontbreekt. Het tussenliggende deel van de brug, waar de tand of kies ontbreekt, wordt ook wel een ‘dummy’ genoemd. Er zijn verschillende soorten bruggen, zoals een klassieke brug, een etsbrug en een vrijlopende brug.

Wanneer kies je een brug?

Bijvoorbeeld om de kauwfunctie of het zicht te verbeteren, maar ook om te voorkomen dat bestaande tanden scheef gaan staan door de ruimte die ontstaat waar een tand of kies ontbreekt.

Het behandelingsproces

Vaak zijn er minimaal 2 tot 3 afspraken met onze tandarts nodig om een kroon of brug te maken.

  • Eerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen om voldoende ruimte te creëren voor de kroon of brug..
  • .Vervolgens worden er enkele afdrukken gemaakt door de tandarts met een speciaal afdrukmateriaal. Op basis hiervan maakt het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel waarop de kroon of brug wordt gemaakt.
  • Vervolgens wordt de kleur bepaald om ervoor te zorgen dat de kroon of brug zo goed mogelijk overeenkomt met de tanden en kiezen ernaast.
  • Tussen de tijd voor het afdrukken en de tijd voor de klus, vaak ongeveer 2 weken, treft de tandarts een noodvoorziening. Dit is een eenvoudige tijdelijke kroon ter bescherming van de geslepen tand en kies.
    Pijn na behandeling

Diverse materialen voor kronen en bruggen

Tegenwoordig zijn er verschillende materialen waarmee kronen en bruggen gemaakt kunnen worden. Onze tandarts bekijkt per situatie de mogelijke opties en houdt indien nodig zoveel mogelijk rekening met uw specifieke wensen. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van porselein, metaal of een combinatie, maar ook materialen als e-max, goud en zirkonium.

Kronen en bruggen onderhouden

Vooral het tandvlees rond de kruin of brug moet goed worden schoongemaakt. Dit vermindert de kans op tandplak en daaropvolgende gaatjes en ontstekingen langs de rand van de kroon of brug. Gebruik naast tandenpoetsen ook tandenstokers, borstels en / of tandzijde. De tandarts zal u hierover informeren.

Pijn na behandeling

Bij het plaatsen van de kroon of kies kan gevoeligheid of lichtbelasting optreden.
Meestal is dit slechts tijdelijk.

Het leven van kronen en bruggen

Normaal gesproken gaan kronen en bruggen minimaal 10 jaar mee qua materiaal. Veel is echter afhankelijk van onderhoud en natuurlijke ontwikkelingen door de jaren heen.

Kronen en bruggen kosten

De kosten zijn afhankelijk van het type, het gebruikte materiaal en eventuele bijkomende kosten, zoals het bouwen van de tand of het kiezen van plaatsing.

Na de diagnose stelt onze tandarts u een budget ter beschikking. Als u een tandartsverzekering heeft, worden de kosten vaak gedeeltelijk vergoed.

Laat je tanden wat liefde zien.

Neem contact met ons op voor een professionele procedure.

Bel ons Mail ons
Eurodent- Dentist on call
Call Now ButtonCall Now