Search
Close this search box.

Tandheelkundige Anesthesie: Soorten, Gebruik & Bijwerkingen

tandheelkundige anesthesie: Soorten, Gebruik & Bijwerkingen

Heeft u over een paar dagen een tandartsafspraak? Als het uw eerste keer is, kunt u verschillende vragen hebben over de anesthesie die wordt toegediend tijdens een tandheelkundige behandeling. Ongeveer 30% van de mensen voelt zich bezorgd of angstig over de pijn tijdens tandheelkundige ingrepen. Door angst kunnen patiënten hun behandeling uitstellen of helemaal annuleren, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Bij tandheelkundige behandelingen onder narcose. Anesthetica vormen namelijk al meer dan 150 jaar een belangrijk onderdeel van medische procedures. Zelfs vandaag de dag is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat patiënten zich tijdens tandheelkundige ingrepen op hun gemak voelen.

Het is echter verwarrend om geschikte anesthesie te kiezen voor tandheelkundige behandeling vanwege de beschikbaarheid van verschillende anesthesiemiddelen. Hier delen we essentiële informatie over tandheelkundige anesthesie om u zeker te maken van uw aanstaande afspraak.

Soorten Anesthesie Gebruikt In Tandheelkundige Behandelingen

Tandheelkundige anesthesie bestaat hoofdzakelijk uit drie soorten: algemeen, lokaal en sedatie.

Lokale Anesthesie: Voorkomt pijn in het beoogde gebied in uw mond. Het werkt door de pijn overbrengende zenuwen te blokkeren om te stoppen met het verzenden van pijnsignalen naar de hersenen. Topische anesthesie wordt in wezen toegediend om een ​​specifiek gebied te verdoven voordat een tandarts een plaatselijke verdoving injecteert.

Sedatie: Er zijn veel sedatieniveaus – van minimaal tot diep. Het minimale sedatieniveau maakt gebruik van esthetische lokalisatie met een rustgevend effect. Diepe sedatie betekent echter een volledig gebrek aan bewustzijn bij de patiënt. Sedatie verlicht ook angst bij patiënten. Het is ook nuttig bij ander tandheelkundig werk zoals tandheelkundige implantatie of het verwijderen van verstandskiezen.

Algemene Anesthesie: Algemene anesthesie betekent het in slaap brengen van een patiënt tijdens de operatie. Dit specifieke type anesthesie beïnvloedt het hele lichaam van een patiënt. Het houdt een patiënt in een bewusteloze, ontspannen toestand voor het ondergaan van een proces zonder zich bewust te zijn van de lopende tandheelkundige behandeling. Algemene anesthesie zorgt ervoor dat de patiënt niet wakker wordt tijdens de behandeling.
Meestal bepaalt een tandarts de juiste tandheelkundige anesthesie voor de verschillende behoeften van verschillende mensen.

Gebruik van Anesthesie

Hier zijn verschillende toepassingen van de drie soorten anesthesie:

Lokale Anesthesie: het is nuttig voor het verzachten van zweertjes in de mond. Aan de andere kant is lokale anesthesie nuttig tijdens andere tandheelkundige werkzaamheden zoals kaakchirurgie, het vullen van gaatjes, de behandeling van tandvleesaandoeningen of het voorbereiden van tanden op de kroon.

Sedatie: Het is nuttig tijdens het verwijderen van verstandskies en tandheelkundige implantatie.

Algemene Anesthesie: het wordt voornamelijk gebruikt tijdens het plaatsen van tandheelkundige implantaten, het verwijderen van verstandskies en andere belangrijke orale chirurgische ingrepen.

Bijwerkingen Van Tandheelkundige Anesthesie

Tandheelkundige anesthesie kan verschillende bijwerkingen hebben, afhankelijk van het type verdoving dat voor een tandheelkundige ingreep wordt gebruikt. Algemene anesthesie brengt meer risico’s met zich mee dan lokale/topische anesthesie of sedatie. De reacties kunnen zelfs per individuele factoren verschillen.

Enkele veel voorkomende bijwerkingen van het gebruik van algemene anesthesie en sedatie zijn:

  • Braken of misselijkheid
  • Zweten of rillen
  • Hoofdpijn
  • Onduidelijke spraak
  • Duizeligheid
  • Hallucinaties, verwardheid of delirium
  • Gevoelloosheid
  • Vermoeidheid
  • Pijn op de injectieplaats
  • Keelpijn of droge mond
  • Vaatvernauwing kan leiden tot bloeddruk en hartproblemen
  • Kaakklem (trismus) als gevolg van chirurgisch trauma, omdat het de kaakopening tijdelijk verkleint

Dit zijn enkele veelvoorkomende bijwerkingen van het gebruik van anesthetica. Het is het beste om een ​​tandheelkundig team te vragen naar de medicatie om de bijwerkingen te verminderen.

Conclusie

Jaarlijks behandelen tandartsen tal van patiënten veilig onder narcose. Uw tandarts kan u beter adviseren over de verdoving die geschikt is voor uw tandheelkundige behandeling. Begrijp ook de risico’s en voordelen van het gebruik van bepaalde tandheelkundige anesthesie. Zorg ervoor dat u naar een ervaren tandarts gaat , tandartspraktijk Euro-dent in Mortsel , regio Antwerpen, Humbeek om comfortabel, ontspannen en gezond te blijven tijdens en na de tandheelkundige ingreep.

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave