Search
Close this search box.

Do’s & Don’ts van mondhygiëne

dos donts van mondhygiene

Mondhygiëne vaak onopgemerkt in onze algehele gezondheid, vooral omdat we er geen prioriteit aan geven. We haastten ons naar de eerste hulp als we koorts, braken of pijn op de borst hadden; zou u hetzelfde doen als u orale pijn had?

Voor de meesten van ons is het antwoord nee. Tandartsen zijn niet geïsoleerd van andere delen van het lichaam en problemen zoals voeding, mondfunctie en communicatieve vaardigheden worden allemaal beïnvloed door tandheelkundige problemen. Het in goede conditie houden van de tandgezondheid is nu nog belangrijker.

U moet zich aan deze do’s en don’ts houden als u wilt dat uw mondgezondheid goed blijft en toekomstige tandheelkundige problemen voorkomt.

De Do’s Voor Een Goede Mondgezondheid

1. Houd je mond schoon

De mondholte bestaat uit meer dan alleen tanden. De tong, wangen, tandvlees en keel worden allemaal blootgesteld aan dezelfde voedselresten en bacteriën die in je tanden worden aangetroffen. Daarom moet je al deze delen van je mond regelmatig poetsen. Met het gebruik van een antibacteriële mondspoeling kun je ook schadelijke bacteriën in je mond verwijderen.

2. Zorg ervoor dat je twee keer per dag poetst

Het belang van regelmatig poetsen kan niet genoeg worden benadrukt voor mondhygiëne. Het wordt aanbevolen om tweemaal per dag te poetsen. Om een ​​goede mondgezondheid te behouden, is het reinigen van uw hele mond net zo belangrijk als het poetsen van uw tanden.

In het ideale geval poets je je tanden ’s morgens en ’s avonds voor het slapengaan. Het eerste dat u moet doen als u wakker wordt, is uw tanden poetsen om uw speeksel te laten stromen en eventuele opgehoopte bacteriën te verwijderen. Om voedselresten en bacteriën die zich gedurende de dag hebben opgehoopt te verwijderen, moet u uw tanden reinigen voordat u naar bed gaat.

3. Tussen de poetsbeurten

Flossendoor Op de tanden verzamelt zich een aanzienlijke hoeveelheid bacteriën en voedselresten die moeilijk te verwijderen zijn met een tandenborstel. Door dit voedsel en de bacteriën die tussen de tanden zitten weg te schrapen en te verwijderen, voorkomt tandzijde uiteindelijk dat bacteriën in de toekomst groeien en tandplak vormen tussen de tanden. Daarom is flossen van vitaal belang in elke tandheelkundige routine en zou het daar deel van moeten uitmaken.

4. Plan regelmatig controles

Uw tandarts op de hoogte houden van uw tandheelkundige gezondheid is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat wanneer zich een probleem voordoet, zij onmiddellijk kunnen reageren. U kunt infecties en complicaties tijdens controles voorkomen door uw tandarts uw tanden te laten reinigen en schalen.

5. Herken tekenen van mondgezondheidsproblemen

Veel gebitsproblemen ontstaan ​​doordat patiënten vroege tekenen van problemen niet herkennen. De juiste vroege interventie kan behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen en tandextracties voorkomen. Een regelmatige tandheelkundige controle en aandacht voor uw mondgezondheid kunnen later tandheelkundige complicaties voorkomen als u een goede mondgezondheid behoudt en regelmatige controles plant.

 

Lees ook: 7 doe-het-zelftips voor het reinigen van tanden thuis

 

De Don’ts voor een goede mondgezondheid

1. Stel een bezoek aan de tandarts niet uit tot het te laat is

U mag het belang van mondgezondheid niet over het hoofd zien; velen van ons stellen het uit bij het plannen van een tandartsafspraak. Je mond gezond houden is een van de belangrijkste stappen om een ​​gezond lichaam te behouden. Om ervoor te zorgen dat uw mond gezond en probleemloos is, dient u uw gebit minimaal eens per zes maanden te verzorgen door naar uw tandarts te gaan.

2. Beperk suikerhoudende en plakkerige voedingsmiddelen tot een minimum

De vijand van een goede mondgezondheid is suiker om een ​​gezonde mond te behouden. Bacteriën gedijen goed in de mond omdat suikers het voedsel leveren dat ze nodig hebben om te gedijen. Wanneer u te veel suikerachtig voedsel eet, kunt u ernstige gebitsproblemen krijgen. Evenzo kunnen plakkerige voedingsmiddelen, zoals toffees, het risico op tandbederf vergroten vanwege hun plakkerige aard, waardoor bacteriën op het oppervlak van uw tanden worden vastgehouden.

3. Roken

Roken kan leiden tot tandverkleuring, tandvleesaandoeningen en een slechte adem, evenals verkleuring van de tanden. Bovendien is het bekend dat het een breed scala aan aanvullende gezondheidsproblemen in het hele lichaam veroorzaakt.

4. Bezoek uw arts voordat u gaat bloeden.

Het is vaak te laat om ernstige gebitsproblemen te behandelen nadat ze zich hebben voorgedaan, wat leidt tot meer gecompliceerde situaties. Gebitsproblemen zoals geïsoleerde tandpijn, constant bloeden of zwelling van het tandvlees moeten worden behandeld door een mondhygiënist bij mij bij de eerste symptomen; indien onbehandeld, kunnen deze tot complicaties leiden.

5. U moet voorkomen dat u te veel zure voedingsmiddelen eet

Het zuur in speeksel verzwakt de tanden door het glazuur op de tanden te vernietigen. Een hoge inname van zure voedingsmiddelen en dranken kan leiden tot gevoeligheid van de tanden en verkleuring als gevolg. Na het nuttigen van deze voedingsmiddelen of dranken, moet u altijd proberen uw mond met water te spoelen om dit in de toekomst te voorkomen. Het is ook een goed idee om uw tanden niet te poetsen gedurende ten minste 30 minuten na de tandheelkundige behandeling, omdat hierdoor het glazuur van uw tanden kan remineraliseren.

Boek een spoedafspraak voor mondhygiëne

Ondanks de eenvoud of voor de hand liggende aard van veel van deze do’s en don’ts, zijn ze van cruciaal belang om uw tandheelkundige gezondheid in de toekomst te garanderen. Het nadeel is dat het er zo veel zijn dat het gemakkelijk kan zijn om er onderweg een of twee te vergeten, dus het kan enige toewijding vergen om ervoor te zorgen dat je voor ze allemaal zorgt.

Mondhygiënisten en tandartsen van Euro Dent kunnen tips geven voor een goede mondhygiëne en wijzen op specifieke delen van de mond die extra aandacht nodig hebben tijdens het poetsen of flossen. De tandarts kan individuele tandheelkundige controleplannen opstellen.

Als u vragen heeft over mondhygiëne of een spoedeisende tandartsafspraak wilt maken, neem dan contact op met Euro Dent. Uw mondhygiëne op een nog hoger niveau brengen, daar kijken we naar uit!

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave