Search
Close this search box.

7 doe-het-zelftips voor het reinigen van tanden thuis

Over mondhygiëne

 

Het schoon en gezond houden van uw tanden, mond en tandvlees om ziekten te voorkomen, wordt mondhygiëne genoemd. Mondhygiëne, tandenpoetsen en mondgezondheid worden over het algemeen als vanzelfsprekend beschouwd, maar ze zijn essentieel in ons dagelijks leven. 

 

Mondgezondheid is een essentiële indicator voor de algehele gezondheid, het welzijn en de kwaliteit van leven. Het behandelt verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder gaatjes, parodontitis (tandvleesaandoeningen), tandverlies, mondkanker, orale manifestaties van HIV-infectie, oraal trauma, noma en aangeboren handicaps zoals een gespleten lip en gehemelte. 

 

Volgens schattingen van de Global Burden of Disease-studie van 2017 treffen mondziekten wereldwijd 3,5 miljard mensen. Volgens de gegevens en verslagen van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek behoren lipkanker en mondkanker tot de 15 meest voorkomende vormen van kanker wereldwijd, met bijna 180.000 sterfgevallen per jaar. 

 

De meeste orale ziekten en aandoeningen en belangrijke niet-overdraagbare ziekten (hart- en vaatziekten, kanker, chronische luchtwegaandoeningen en diabetes) hebben aanpasbare risicofactoren aan uw persoonlijke situatie. Een slechte mondgezondheid heeft nadelige gevolgen voor vrouwen tijdens de zwangerschap. 

 

Vanwege een slechte mondgezondheid tijdens de zwangerschap, kunnen zwangere vrouwen last hebben van vroeggeboorte, baby’s met een laag geboortegewicht, pre-eclampsie, zweren in het tandvlees, zwangerschapsgranulomen, gingivitis, zwangerschapstumoren (zwangerschapsvlekken), losse tanden, droge mond en tanderosie.

 

De juiste techniek van tandreiniging

 

De juiste manier van poetsen en flossen:  

 

 • Poets uw tanden voorzichtig vanuit alle richtingen met een zachte borstel.
 • Gebruik de borstel in korte voorwaartse, in kleine cirkelvormige bewegingen en achterwaartse bewegingen. 
 • Poets uw tanden voorzichtig en voorzichtig langs de tandvleesrand. 
 • Poets uw tong voorzichtig of gebruik een tongschraper om uw mond schoon te houden. 
 • Gebruik de professionele flosdraden en soortgelijke producten om tussen de tanden te reinigen. Dit kan tandplak en voedselresten verwijderen waar de tandenborstel niet bij kan. 
 • Spoel na het flossen. 

 

Mensen met artritis of andere ziekten die de handbeweging beperken, kunnen moeite hebben met het vasthouden en gebruiken van een tandenborstel. Enkele handige tips zijn:

 

 • Gebruik een elektrische tandenborstel of een tandenborstel op batterijen
 • Koop een tandenborstel met grote steel. 
 • Bevestig het handvat van de tandenborstel aan uw hand met losse en strakke banden. Als tandenpoetsen of flossen uw tandvlees doet bloeden of je mond is pijnlijk, ga dan naar uw tandarts. 

 

U kunt een flosdraadhouder gebruiken als u problemen ondervindt bij het gebruik van flosdraad. Vraag uw tandarts om u de juiste manier van flossen te tonen. 

 

Doe-het-zelf-tandenreinigingstips

 

 1. Twee keer per dag poetsen: Zoals we allemaal weten, wordt over het algemeen aanbevolen om uw tanden minstens twee keer per dag te poetsen. Tandenpoetsen voor het slapengaan kan bacteriën en tandplak verwijderen die zich gedurende de dag hebben opgehoopt. 
 2. Poets uw tanden op de juiste manier: het is van cruciaal belang om rekening te houden met de techniek om uw tanden te poetsen. Slecht uw tanden poetsen is bijna net zo erg als helemaal niet poetsen. Neem de tijd en beweeg uw tandenborstel in zachte cirkelvormige bewegingen om tandplak te verwijderen
 3. Maak ook uw tong schoon: Tandplak kan zich ook op uw tong ophopen. Dit veroorzaakt niet alleen een vreselijke mondgeur, maar ook andere mondgezondheidsproblemen. Vergeet dus niet om uw tong licht te poetsen wanneer u uw tanden poetst. 
 4. U kunt tandpasta met fluoride gebruiken: Voor tandpasta zijn er, naast het witmakende effect en de smaak, meer elementen die belangrijk zijn. De belangrijkste functie van tandpasta is om bacteriën te bestrijden die gaatjes kunnen veroorzaken en een beschermende barrière voor de tanden te bieden. Wij adviseren AP-24 Anti-Plaque Fluoride Tandpasta of STOP tandpasta , zie www.oralhealthcarestore.com.
 5. Flossen is ook essentieel: Flossen gaat niet alleen over het verwijderen van kleine stukjes voedsel die tussen uw tanden kunnen blijven steken. Veel mensen hebben de neiging om flossen te verwaarlozen. Dit is een manier om het tandvlees te stimuleren, tandplak te verminderen en ontstekingen in het gebied te helpen verminderen. 
 6. Overweeg om mondwater te gebruiken: Mondwater is noodzakelijk voor het behoud van mondgezondheid. Premium mondwater zoals STOP Mondwater met Additieven  helpt op de volgende manieren: (a) het vermindert de hoeveelheid zuur in uw mond, (b) reinigt moeilijk bereikbare plekken in en rond uw tandvlees, en (c) remineraliseert uw tanden. 
 7. Drink meer water: op basis van ervaring, adviseren experts van Tandarspraktijk Euro-dent in Mortsel om na elke maaltijd water te drinken. Dit kan helpen om enkele van de nadelige effecten van plakkerige en zure voedingsmiddelen en dranken tussen 2 tandpoetssessies te elimineren. 

 

Heeft u vlekken op uw tanden? 

 

Technieken voor het reinigen van tanden werken mogelijk niet voor elk individu hetzelfde. De hardnekkigheid van de vlekken op de tanden en de variabiliteit van de conditie van de tanden hebben hierop invloed. Nou, als u op zoek bent naar veelbelovende resultaten, moet u vertrouwen op de tandheelkundige diensten van Tandartspraktijk Euro-dent in regio Antwerpen. Het is essentieel om uw tanden regelmatig te laten controleren, omdat dit helpt uw ​​tanden en tandvlees gezond te houden. 

 

Conclusie

 

Als u op zoek bent naar de beste tandheelkundige diensten, kunt u contact opnemen met Tandartspraktijk Euro-dent in regio Antwerpen.

 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave