Search
Close this search box.

7 Tips om uw Tandheelkundige Kroon Gezond te Houden

Veel tandheelkundige behandelingen vereisen het gebruik van kronen. Bovendien wordt het vaak gebruikt in hedendaagse tandheelkundige restauratieve procedures. De tandkroon is ontworpen om eruit te zien als een kapje voor een tand en de structuur boven de tandvleesrand te beschermen. Een tandkroon doet uw tand weer normaal functioneren en biedt een oplossing voor structurele problemen, esthetiek, infectie, beschadigde of cosmetische problemen.

Tandartsen gebruiken vaak kronen om verschillende tandheelkundige problemen aan te pakken, waaronder het versterken, beschermen en verbeteren van het uiterlijk van tanden. Dus als u op zoek bent naar een praktische oplossing die ook nog eens uitstekende bescherming biedt, dan zijn kronen een uitstekende optie !

 

Daarnaast worden kronen gebruikt voor de volgende doeleinden:

 

 • Om stukken van een gebroken tand bij elkaar te houden of om te voorkomen dat een zwakke tand verbrijzelt 
 • Om een tandbrug op zijn plaats te houden 
 • Om een ​​tand met een grote vulling te ondersteunen en te bedekken wanneer er niet veel andere tanden meer overblijven
 • Om een tand die versleten is te vervangen of een reeds gebroken tand te herstellen 
 • ongestructureerde of sterk verkleurde tanden te bedekken

 

Het belang van hygiëne bij een kroon

 

Een correct geplaatste kroon heeft een significant verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar, maar alleen wanneer de kroon goed wordt onderhouden. Het is dus van cruciaal belang voor patiënten met tandkronen om de juiste hygiëne toe te passen op kronen en de andere tanden goed te verzorgen zodat de levensduur van de restauratie wordt verlengd.

Met de juiste zorg creeert u de juiste omstandigheden voor een maximale levensduur van uw kroon. Het volgen van enkele basistips kan helpen garanderen dat uw kroon u jarenlang een mooie glimlach biedt.

 

Tips om de kroon gezond te houden

 

Als u uw kroon goed verzorgt en in goede staat houdt, gaat deze minimaal tien jaar mee. Met uitstekende zorg zal uw kroon een leven lang meegaan. Gebruik deze zeven tips om u nooit meer zorgen te hoeven maken over uw tanden.

 

 1. Handhaving van een goede mondhygiëne.

 

Hoewel tandkronen bestand zijn tegen verval en ziektekiemen, is de tandstructuur eronder nog steeds kwetsbaar. Als gevolg hiervan moeten patiënten thuis een goede mondhygiëne handhaven. Dagelijks twee keer per dag poetsen en flossen maakt een enorm verschil om dezelfde situatie als bij de plaatsing van de kronen  te behouden. 

Bovendien moeten patiënten hun tanden altijd reinigen met een tandenborstel met zachte haren. Na verloop van tijd kunnen harde borstels porselein schrapen en beschadigen.

 

 1. Als de kroonmontage ongemak veroorzaakt, laat deze dan afstellen. 

 

Als de recent aangebrachte kroon van een persoon langer of korter is dan de aangrenzende tanden, moeten ze terugkeren naar de tandarts om deze te laten afstellen. Indien dit niet gebeurt, zal een slecht geplaatste kroon resulteren in een foutieve beet die kan leiden tot problemen zoals kaakongemakken of schade aan aangrenzende/tegengestelde tanden.

De beet van een persoon kan ook in de loop van de tijd veranderen, waardoor de tandkroon vreemd gaat aanvoelen. Patiënten die moeite hebben met eten of spreken, moeten hun kronen laten aanpassen door een tandarts.

 

 1. Vermijd plakkerig, hard of knapperig voedsel.

 

Tandkronen zijn robuust en gaan lang mee, maar zijn gevoelig voor beschadiging. De maaltijden die u eet, kunnen een grote invloed hebben op uw restauratie op de lange termijn. Kleverige voedingsmiddelen zoals karamel kunnen bijvoorbeeld de kroon verdringen. 

Als u daarentegen op harde snoepjes, noten en ander hard voedsel kauwt, kan uw kroon afbrokkelen en breken. Vermijd deze producten dus liefst en eet ze alleen met mate.

 

 1. Gebruik een knarsbijtplaatje

 

Het is makkelijker om een slechte gewoonte overdag proberen te breken: je weet wat je verkeerd doet. Het probleem is dat veel mensen knarsen en hun tanden op elkaar klemmen tijdens het slapen, en daar zijn we ons niet altijd van bewust. Klemmen en knarsen lijken in eerste instantie misschien geen grote problemen, maar ze kunnen na verloop van tijd ernstige schade aan uw tanden veroorzaken. 

Door Regelmatig te bijten loopt de kroon gevaar te versplinteren.

 

 1. Stop met slechte gewoonten.

 

Door slechte gewoonten, zoals het knabbelen van je nagels of tandenknarsen, kan de kroon losraken. Sommige mensen kauwen graag op ijs, wat even schadelijk is voor de tandkroon. Besteed veel aandacht aan het gebied waar het tandvlees de tanden raakt tijdens uw dagelijkse routine voor mondhygiëne.

 

 1. Laat uw gebit regelmatig onderzoeken

 

Een persoon met een gezonde mond moet eens in de zes maanden een regelmatige controle ondergaan voor het reinigen van tanden, en iemand met gebitsproblemen moet zo vaak als aanbevolen naar de tandarts gaan. Routine controles zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de kronen van een patiënt in uitstekende staat blijven verkeren. 

 

Tijdens deze onderzoeken controleert de tandarts of het gebit met kronen gezond is. Ze controleren ook of de kronen nog goed vastzitten. Als de kroon los blijkt te zitten, wordt deze aangepast zodra de onderliggende oorzaak van het probleem is verholpen.

 

 1. Kies de juiste tandpasta.

 

Wanneer tandkronen worden gebruikt om tanden te vervangen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat tandplak zich op kronen kan ophopen, net zoals bij normale tanden. Daarom moeten ze goed en regelmatig worden schoongemaakt. Kies een tandpasta tegen tandplak om tandplak te voorkomen. Wij adviseren STOP producten. Zie: www.oralhealthcarestore.com

 Ook wordt tandpasta op basis van fluoride aanbevolen omdat het de natuurlijke tandstructuur kan helpen beschermen tegen verdere schade en bederf.

 

Verzorg nu uw tandkroon!

U hoeft geen grote veranderingen in uw levensstijl aan te brengen om uw kronen gezond te houden. Basismondhygiëne en frequente tandheelkundige onderzoeken zijn alles wat nodig is. 

Euro-dent biedt een uitgebreide reeks tandheelkundige diensten om u te helpen bij het herstellen en onderhouden van gezonde tanden. We zijn toegewijd aan het leveren van een uitgebreide, effectieve behandeling, of u nu een eenvoudige kroon of uitgebreide tandheelkundige ingrepen nodig heeft.

Als u op zoek bent naar een tandheelkundige kliniek in regio Antwerpen en advies nodig heeft over de verzorging van uw tanden, bel ons dan op tel: 03-8082109 of stuur een email naar info@euro-dent.be

 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave