Search
Close this search box.

Voor en Tegen: Tandheelkundige Implantaten Voor Senioren

Voor en Tegen: Tandheelkundige Implantaten Voor Senioren

Wanneer u een bepaalde leeftijd bereikt, is het normaal dat u zich afvraagt ​​of tandheelkundige implantaten voor u zijn. U kunt nadenken over het succespercentage dat u op uw leeftijd met implantaten zult hebben en u kunt nadenken of tandheelkundige implantaten net zo goed werken voor oudere patiënten als voor jongere patiënten.

Gelukkig zijn tandheelkundige implantaten even efficiënt en duurzaam op oudere leeftijd. Implantaten verbeteren het leven van ouderen, waardoor ze een beter fysiek welzijn en meer vertrouwen krijgen. 

 

Hoe werken tandimplantaten?

 

Tandimplantaten zijn kunstmatige tandwortels in de vorm van een schroef. Een professionele tandarts plaatst het implantaat in uw kaakbot, dat dan aansluit op uw natuurlijke wortel. Dit vormt een basis om kunstmatige tanden te ondersteunen, 

Vervolgens wordt een connector met de naam abutment bovenop uw tandimplantaat geplaatst om uw kroon op te bevestigen. De kronen worden op maat gemaakt om in uw mond te passen en bij uw gebit te passen.

Tandimplantaatchirurgie is de meest comfortabele tandheelkundeprocedure. Het is de eenvoudigste en gemakkelijkste manier voor senioren om hun kauwvermogen en het natuurlijke uiterlijk van hun mond terug te krijgen.

 

Welke voordelen hebben tandheelkundige implantaten voor senioren?

 

De keuze voor een implantaat heeft tal van voordelen. 

Betaalbaar: in vergelijking met andere tandvervangende artikelen zoals kunstgebitten, zijn tandheelkundige implantaten kostenefficiënt omdat ze gemakkelijk te onderhouden en bestand zijn tegen breken. Zo bieden tandheelkundige implantaten duurzame voordelen, waardoor ze betaalbaar zijn. 

Verbetert kauwen en bijten: Senioren krijgen moeite met kauwen en bijten op hun voedsel vanwege ontbrekende of zwakke tanden. Maar tandheelkundige implantaten vervangen ontbrekende tanden en helpen senioren bij het eten zonder zich zorgen te maken over kiespijn en ongemak. Door hun kauw- en bijtvermogen te herstellen, verbeteren tandheelkundige implantaten ook het juiste verteringsproces.

Verhoogd zelfvertrouwen:  wanneer ouderen hun favoriete voedsel zonder problemen kauwen, voelen ze zich meestal gezonder en beter over zichzelf. Implantaten zorgen ook voor een natuurlijk ogende glimlach. Zo voelen ze zich zelfverzekerder en is er een betere levenskwaliteit.

 

Verbeterde mondgezondheid: implantaten veranderen de nabijgelegen tanden niet voor ondersteuning, waardoor de meeste tanden intact blijven, wat belangrijk is voor oudere mensen. Het verbetert het de mondgezondheid op de lange termijn. Individuele implantaten bieden ook gemakkelijke toegang tussen de tanden, waardoor de algehele mondhygiëne wordt verbeterd. 

 

Tandimplantaten Voor- en nadelen voor senioren

 

Voordelen:

Tandimplantaten zijn meer op de lange termijn dan alleen snelle oplossingen. Ze komen met een breed scala aan voordelen.

Tandimplantaten zien eruit en voelen aan als natuurlijke tanden

Tandimplantaten zien er precies uit als echte tanden. Als het implantaat eenmaal in de mond van de senior is geplaatst, merkt hij nauwelijks het verschil tussen een echte tand en een vervangende tand.

Bovendien zullen implantaten ook niet anders aanvoelen dan echte tanden. Senioren kunnen praten en eten zoals ze dat normaal zouden doen.

Tandimplantaten gaan een leven lang mee

 

Tandheelkundige implantaten voor senioren zijn een duurzame optie voor het vervangen van tanden. Het kan zijn dat de kronen elke 10-15 jaar moeten vervangen, maar implantaten kunnen een leven lang meegaan met absoluut minimaal onderhoud.

Regelmatig poetsen, het reinigen van de tandvleesrand en regelmatige controles bij uw tandarts vergroten de kans dat tandheelkundige implantaten jarenlang meegaan. 

Tandimplantaten voorkomen botverlies 

De tandwortels stimuleren de versterking van het kaakbot. Wanneer een oudere volwassene een tand verliest, kan het bot rond dat gebied van de ontbrekende tand beginnen te desintegreren en af ​​te breken. Deze complicatie wordt parodontitis genoemd. 

Implantaten worden in de kaak verankerd, net als echte tanden. De schroefdraad fungeert als de wortel van een natuurlijke tand, dus uw kaakbot blijft sterk met tandheelkundige implantaten en u zult geen botverlies ervaren. 

Nadelen: 

Elke tandheelkundige implantaatoperatie heeft zijn uitdagingen. Hier zijn enkele belangrijke nadelen waarmee u rekening moet houden voordat u er één ondergaat .

Kan een langdurig proces worden

De complete behandeling omvat vele fasen. Het kan tot 6 maanden duren voordat tandheelkundige implantaten met het kaakbot zijn versmolten, dus het plaatsen ervan kan even duren. Het kan dus een veeleisend proces worden voor senioren. 

Kan infecties veroorzaken

Hoewel complicaties bij tandheelkundige implantaten niet vaak voorkomen, kan uw tandvlees geïnfecteerd raken nadat de implantaten zijn geplaatst. Parodontitis, die leidt tot botverlies, kan in extreme situaties optreden als gevolg van tandheelkundige implantaatproblemen

Omvat aanvullende procedures

Tandimplantaten voor senioren kunnen in sommige situaties extra behandelingen vereisen. Bepaalde patiënten hebben bijvoorbeeld mogelijk niet genoeg bot om het implantaat te ondersteunen, waardoor een bottransplantatie nodig is. Het is ook mogelijk dat als hun sinussen te dicht bij het kaakbot zijn, ze een sinuslift nodig hebben. Deze extra operaties kunnen de tijd die nodig is voordat implantaten worden geplaatst verlengen en de kosten verhogen.

 

Zijn tandheelkundige implantaten voor een 80-jarige zinvol

 

Naarmate iemand het stadium van senior worden nadert, wordt de levensstandaard steeds belangrijker, en een grote glimlach kan een grote bijdrage leveren aan de verbetering ervan. Tandimplantaten verhogen de kwaliteit van leven van oudere volwassenen door hen in staat te stellen betere voeding te krijgen, beter te eten, socialer te blijven en een gezonde en actieve levensstijl te leiden.

Of ze nu 80 of 90 jaar oud zijn, oudere mensen kunnen profiteren van tandheelkundige implantaten en herstellen op dezelfde manier als jongere mensen. De meeste patiënten, vooral ouderen, zouden floreren met tandheelkundige implantaten, aangezien dit de gouden standaard is voor het vervangen van tanden.  

Als gevolg hiervan bestaat er niet zoiets als “te oud voor tandheelkundige implantaten. Een relatief gezond persoon kan veilig profiteren van tandheelkundige implantaten, waardoor hun levensstandaard verbetert. 

Volgens diverse onderzoeken zijn de slagingspercentages van tandheelkundige implantaten bij personen ouder dan 80 jaar niet veel anders aan personen onder de 80 jaar.

De twee groepen hadden volgens dit onderzoek dezelfde succespercentages. 

Tandartsen evalueren de volgende factoren om de mogelijkheid te bepalen om tandheelkundige implantaten te plaatsen bij senioren:

  • Algemene gezondheid
  • Medicijnen
  • Gezondheid van het bot
  • Mondgezondheid

 

Eindoordeel 

 

Het krijgen van een tandheelkundig implantaat is een oplossing op lange termijn voor senioren die levenslang kan zijn.

Voor tanden die momenteel niet ontbreken, is het echter verstandig om ze zo lang te bewaren als nodig. Een slechte tand kan altijd worden getrokken en later worden vervangen door een implantaat. 

Maak een afspraak met ons om de beste oplossing voor het repareren van tanden te onderzoeken als u gebitsproblemen heeft en op zoek bent naar tandheelkundige implantaten in België.

 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave