Search
Close this search box.

Tandverkleuring: Soorten, Oorzaken, Preventieve Tips En Vlekken Verwijderen

Tooth Discoloration Types Causes Preventative Tips How to Remove Stains

Het doel van elke persoon is om een ​​stralende, stralende glimlach te hebben, maar parelwitte tanden vereist inspanning. Is je lach minder wit dan vroeger? Zou het kunnen dat ze niet de witheid hebben die u wenst? 

Door verschillende factoren kun je veel glans in je tanden verliezen. Naast het vernietigen van je stralende glimlach, kunnen verkleurde tanden ook leiden tot andere mondgezondheidsproblemen. Veel mensen maken zich zorgen over tandverkleuring, maar gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar die vlekken kunnen voorkomen en verwijderen. 

Laten we het hebben over veelvoorkomende oorzaken en preventie van verkleurde tanden.

Soorten tandverkleuring

1. Intrinsieke kleuring

Een kleine, plaatselijke, donkere intrinsieke tandverkleuring komt vaker voor dan verspreid over de gehele tand. In tegenstelling tot oppervlaktevlekken, zijn deze vlekken ingebouwd in de tand. Veel medicijnen kunnen deze vlekken als bijwerking veroorzaken. Een tand kan deze symptomen ook vertonen als gevolg van overmatige blootstelling aan fluoride, een ziekte of de eroderende glazuurlaag die de dentinelaag .

2. Extrinsieke

kleuring verkleurde tanden van dit type zijn meestal oppervlakkig, zien er geel uit en zijn verspreid over het gehele tandoppervlak. Meestal komt het voor wanneer u voedsel of dranken consumeert die zeer sterke kleuren bevatten. Bessen, koffie, rode wijn en roken kunnen extrinsieke verkleuring veroorzaken. De grootste boosdoener is zwarte thee, die vol zit met een hoog gehalte aan tannines, die zich vastklampen aan de spleten van de tanden en ervoor zorgen dat ze vlekken maken.

3. Bleken van extrinsieke tandenvlekken

Wanneer u voedsel dat verkleurt, poetst, moet u ervoor zorgen dat u uw tanden daarna niet poetst, aangezien voedsel dat vlekken maakt over het algemeen zuur is, wat erosie van het glazuur en een slecht gebit kan veroorzaken. Tandbleekproducten en meeneemkits van een tandarts in Humbeek kunnen deze vlekken meestal verwijderen. Door uw mond met water te spoelen na het eten van voedsel dat uw tanden verkleurt, kunt u voorkomen dat u ze krijgt.

4. Whitening Intrinsieke Tanden Vlekken

Dergelijke vlekken kunnen niet worden verwijderd met oplossingen voor het bleken van tanden en moeten worden bedekt met cosmetische producten. Het proces kan worden bereikt met behulp van tandheelkundige veneers of tandheelkundige kronen. Sommige soorten vlekken zijn moeilijker te vermijden, omdat ze het gevolg kunnen zijn van belangrijke medicijnen die u gebruikt. Totdat de vlekken al op je tanden zijn verschenen, is het moeilijk om te weten of je tanden overgefluorideerd zijn. Verkleuring van tanden wordt veroorzaakt door medicijnen en fluoride is niet zichtbaar bij veneers en kronen.

 

Also Read: 7 doe-het-zelftips voor het reinigen van tanden thuis

Meest voorkomende oorzaak van tandverkleuring? 

Verschillende factoren kunnen vlekken op tanden veroorzaken. Voedsel en dranken kunnen gele tandenen verschillende biologische factoren, waaronder de transparantie van uw tandglazuur, kunnen ook tandverkleuring veroorzaken .

Sommige oorzaken van vlekken kunt u misschien voorkomen, maar veel daarvan heeft u niet in de hand. Als u verkleurde tanden heeft, kunt u deze uitgebreide lijst gebruiken om de oorzaak te achterhalen en verdere verkleuring te voorkomen.

  • Eten en drinken: de dagelijks geconsumeerde dranken, zoals koffie, thee, donkere frisdranken, rode wijn en fruit en groenten, kunnen verantwoordelijk zijn voor verkleuring van onze tanden.
  • Tabak: Roken en pruimtabak kunnen verkleurde tanden veroorzaken omdat ze nicotine en andere chemicaliën bevatten.
  • Mondverzorging: Als u een slechte mondhygiëneheeft, zoals uw tanden niet goed poetsen of zelden flossen, kunt u verkleurde tanden hebben.
  • Trauma of ziekte: Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat verkleuring van hun tanden kan worden veroorzaakt door de ontwikkeling van glazuur op elk moment in het leven van het kind – of dat nu in het eerste levensjaar of in de tienerjaren is. Verkleurde tanden kunnen ook worden veroorzaakt door trauma aan volwassen tanden. 
  • Leeftijd: Leeftijd tandglazuurveroorzaaktdun te. Onze tanden kunnen geel worden wanneer dit gebeurt. Tijdens latere jaren van je leven wordt je glazuur op natuurlijke wijze dunner, waardoor vlekken van koffie, thee en sigaretten beter zichtbaar worden. Vlekken ontstaan ​​vaak door veroudering, niet omdat ze daardoor zijn veroorzaakt.
  • Medische behandelingen: Sommige medische aandoeningen kunnen leiden tot vlekken op de tanden, evenals verschillende medicijnen in het bijzonder, zoals antihypertensiva, chemotherapie, antihistaminica en sommige antipsychotica, die vlekken op de tanden kunnen veroorzaken.

Preventieve tips

Vlekken voorkomen is gemakkelijker dan ze te verhelpen. Preventieve maatregelen zijn cruciaal, of u nu vlekken heeft die behandeld moeten worden of al een stralende, witte glimlach heeft. Met deze tips voorkom je vlekken.

  • Zorg voor een goede mondhygiëne na het eten van gepigmenteerd voedsel. Na het nuttigen van gepigmenteerd eten of drinken raadt de tandarts in Antwerpen aan om je tanden onmiddellijk te poetsen en te flossen. Je kunt proberen water te drinken of je tanden met water te spoelen als dat niet mogelijk is.
  • Houd je mond gezond. Tandartsen raden aan om je tanden minstens drie keer per dag te poetsen, dagelijks te flossen, een waterflosser te gebruiken en een bleekmiddel of mondwater te gebruiken. Als u op zoek bent naar een manier om die moeilijk te verwijderen vlekken tussen uw tanden en tandvlees te minimaliseren, zijn mondspoelingen of een waterflosser uitstekende opties.
  • Verander je gewoonten. Vraag uw arts naar een stopprogramma als u rookt of op tabak kauwt. Bovendien kunnen eten en drinken vlekken op uw tanden veroorzaken; begin dus met het eten van groene bladgroenten en bezuinigen op gepigmenteerde items.  Houd een tandenborstel bij de hand om te voorkomen dat vlekveroorzakende stoffen zich ophopen op uw tanden als dat moeilijk is.

Tandverkleuring

Behandelingen Beschikbare behandelingen kunnen tandverkleuring omkeren als uw tanden al gekleurd zijn.

De eerste verdedigingslinie is om tandpasta’s, bleekstrips en andere producten zo snel mogelijk te gebruiken. De volgende stap die u kunt nemen als deze producten voor het thuis bleken van tanden niet werken voor u, is om professioneel tanden bleken te laten doen door een Tandarts in Mortsel.

Tandverlijming, veneers en kronen kunnen worden gebruikt voor tanden die diep gekleurd zijn en niet reageren op bleekbehandelingen. Vanwege de kosten van deze opties, geven de meeste patiënten er de voorkeur aan eerst bleekopties te proberen, omdat dit goedkopere opties zijn.

Zorg ervoor dat u uw gewoonte na de procedure verandert als u tandheelkundige hechtingen, kronen of veneers heeft gehad. Nadat tandheelkundige restauraties zijn geïnstalleerd, kunnen ze niet worden gebleekt. Ten slotte zijn het handhaven van een goede mondhygiëne, het beperken van vlekveroorzakende dranken en het vermijden van tabak belangrijke gewoonten om aan te leren.

Als u toe bent aan een stralendere glimlach, bel ons dan op Euro Dent en maak een afspraak met onze tandartsen in Grimbergen vandaag!

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave