Search
Close this search box.

Wat moet ik doen als mijn tand breekt?

Wat moet ik doen als mijn tand breekt?

Heeft u ooit een gebroken of afgebroken tand gehad? Als het de eerste keer is dat u met een gebroken tand te maken heeft, weet u waarschijnlijk niet welke noodmaatregelen u moet nemen om problemen op de lange termijn te voorkomen.

Tanden zijn de sterkste structuren in uw lichaam en kunnen ondanks hun conditie of kracht gemakkelijk op tal van manieren worden beschadigd. Trauma kan de tand breken, barsten of breken, afhankelijk van de kracht van de impact, maar u hoeft zich er geen zorgen over te maken, want een gebroken of afgebroken tand is de meest voorkomende tandblessure. Hoewel het soms eng en frustrerend kan zijn en onnodige pijn veroorzaakt, kan het gemakkelijk worden behandeld door zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan. Laten we eerst eens kijken naar enkele veelvoorkomende oorzaken van afgebroken / gebroken tanden.

Veelvoorkomende oorzaken van een afgebroken / gebroken tand kunnen zijn

 • Tandbederf
 • Iets hards bijten of kauwen
 • Gezichtstrauma – resultaat van een ongeval of sport
 • Blootliggende metalen vulling
 • Onbehandelde gaatjes – veroorzaakt zwakke tanden
 • Pulpanecrose – kan optreden als gevolg van tandbederf of trauma
 • Leeftijdsfactor / slijtage – tandbreuk treedt op bij mensen van 50 jaar en ouder

Als u een tand breekt, veroorzaakt dit in de meeste gevallen geen onmiddellijke pijn, maar u zult het merken zodra het gebeurt. Evenzo ervaren de meeste mensen pijn tijdens het eten door kauwen en bijten. Anders dan dat, als de pijn zich naar het interne deel van uw tand verplaatst en zwelling veroorzaakt, kunt u gevoeligheid voelen voor warme of koude voedingsmiddelen / dranken.

Suggestie voor lezen: Top 10 Voordelen van Tandimplantaten

Wat te doen nadat u de tand heeft gebroken/afgebroken

Wanneer u een tand breekt of afbreekt, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de pijn onmiddellijk weg te nemen en uw mond te beschermen. Hier is wat u kunt doen:

 • Spoel uw mond met warm zout water
 • Oefen druk uit op bloedende plekken met een doek of een gaasje / nat theezakje
 • Breng een koud kompres op de wang aan om de zwelling te verminderen
 • Kauw of bijt niet op hard voedsel
 • Neem een ​​vrij verkrijgbare pijnstiller om de pijn en het ongemak te verminderen
Wat moet ik doen als mijn tand breekt?
Wat moet ik doen als mijn tand breekt?

Als de tand volledig is gebroken of afgebroken, verzamel dan de gebroken stukjes en spoel ze af met water. Plaats ze vervolgens in een schone, droge container, zodat u ze naar de tandarts kunt brengen. Voorlopig kunt u tandwas op de gekartelde rand van uw tanden aanbrengen om te voorkomen dat deze uw mond beschadigt. De volgende stap vereist dat u zo snel mogelijk uw tandarts raadpleegt, maar als het dentine of de pulpa wordt blootgesteld, moet u onmiddellijk naar de dokter gaan.

Hoe een gebroken / afgebroken tand wordt behandeld

Verlies de hoop niet, want verschillende behandelingen kunnen uw tand repareren, afhankelijk van de schade. Als de tand bijvoorbeeld zwaar is gebroken of ernstig is gebroken, is een uitgebreidere behandeling vereist.

Chips

Als uw tanden kleine spanen aan de randen hebben, kan de tandarts een vijl voorstellen en deze repareren door de rand te polijsten of glad te maken.

Gebarsten tand

Elke scheur is niet ernstig, maar in sommige gevallen kan de scheur uw zenuwuiteinden blootleggen, waardoor de tanden gevoelig worden voor warme of koude voedingsmiddelen / dranken. Een kleine scheur vereist een vijl met een speciaal tandcement, terwijl een slechte een kroon- of wortelkanaalbehandeling nodig heeft, afhankelijk van de beoordeling van de tandarts.

Gebroken tand

Een gebroken tand wordt beschouwd als een tandheelkundig noodgeval, dat onmiddellijke aandacht vereist. Als de tand ernstig is beschadigd, kan de tandarts een extractieprocedure adviseren, gevolgd door een implantologische behandeling, waarbij de gebroken tand wordt vervangen door een tandimplantaat. In andere gevallen raakt het tandvlees geïnfecteerd met bacteriën, plaatsen de tandartsen een tijdelijke kroon of verwijderen het geïnfecteerde vruchtvlees en vervangen het door middel van een wortelkanaalbehandeling door plastic vijlsel. Daarom worden deze behandelingen alleen aanbevolen in complexe situaties.

Een afgebroken of gebroken tand komt vrij vaak voor en brengt niet noodzakelijkerwijs schade toe, daarom is de beste manier om uw mondecosysteem te beschermen, een tandarts te raadplegen om te controleren of alles in orde is. Als u andere afwijkingen ervaart die verband houden met een gebroken tand en u zoekt een tandarts in Mortsel, maak dan een afspraak met ons om de beste methode voor het herstellen van uw tand te bespreken.

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave