Search
Close this search box.

5 huismiddeltjes om ontstoken tandvlees te kalmeren

huismiddeltjes om ontstoken tandvlees te kalmeren

Het tandvlees is een belangrijk aspect van de mondgezondheid dat soms over het hoofd wordt gezien. Hoewel veel mensen zich concentreren op het voorkomen van gaatjes, is het even belangrijk om rekening te houden met tandvleesproblemen zoals zwelling en ontsteking. 

Indien verwaarloosd, kan ontstoken tandvlees ernstige mondgezondheid en algehele gezondheidsschade veroorzaken. Er zijn veel redenen waarom tandvlees pijnlijk kan zijn en zo snel mogelijk moet worden aangepakt.

 

De reden achter ontstoken/gezwollen tandvlees 

Laten we eens kijken naar enkele mogelijke oorzaken van gezwollen of ontstoken tandvlees:

Gingivitis

De meest typische oorzaak van gezwollen tandvlees is gingivitis. Het is een tandvleesaandoening die ervoor zorgt dat uw tandvlees opzwelt en ontstoken raakt. Omdat de symptomen van gingivitis relatief mild kunnen zijn, weten veel mensen niet dat ze het hebben. Maar aan de andere kant, indien onbehandeld, kan gingivitis parodontitis veroorzaken, een veel gevaarlijkere aandoening die kan leiden tot tandverlies.

Gingivitis treedt op als gevolg van een slechte mondhygiëne, waardoor de tandplak zich ophoopt op de tandvleesrand en tanden. Plaque is een bacteriële en met voedseldeeltjes beladen coating die zich na verloop van tijd op de tanden vormt.

Ondervoeding

Een andere reden voor ontstoken tandvlees kan een vitaminetekort zijn, met name vitamine B en C. Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel voor het onderhouden en herstellen van uw tandvlees en tanden. Scheurbuik kan zich ontwikkelen als uw vitamine C-spiegels te laag zijn. Bloedarmoede en tandvleesaandoeningen zijn beide symptomen van scheurbuik.

Infectie

Gezwollen tandvlees kan in verband worden gebracht met infecties veroorzaakt door schimmels en virussen. Spruw is zo’n natuurlijk voorkomende schimmelinfectie in de mond die zwelling van het tandvlees veroorzaakt. 

Bovendien gebitsprobleem of plaatselijke zwelling van het tandvlees het gevolg zijn van onbehandeld tandbederf.

 

Bijwerking van medicatie

Gezwollen of ontstoken tandvlees is soms een bijwerking van sommige medicijnen. Bepaalde bloeddrukmedicijnen, immunosuppressiva, orale anticonceptiva en chemotherapiebehandelingen zijn bijvoorbeeld allemaal in verband gebracht met gezwollen tandvlees.

Een tandheelkundige controle kan nodig zijn als uw tandvlees ontstoken is als gevolg van een bepaald medicijn. Uw tandarts kan een specifieke tandverzorgingsroutine voorstellen om eventuele ongemakken te verlichten en uw tanden schoon te houden rond het gezwollen tandvlees.

 

Wat is de snelste manier om ontstoken tandvlees te genezen?

 

Poets uw poetstechniek op: Poets intensief om te voorkomen dat u het weefsel rond uw tanden beschadigt, wat tandvleesontsteking kan veroorzaken. Beschadiging van het tandvlees kan ook worden voorkomen door een borstel met zachte nylonharen te gebruiken. Zorg er ten slotte voor dat u met een gematigde heen-en-weergaande beweging poetst.

Goed flossen: flossen verwijdert voedseldeeltjes die tussen uw tanden blijven zitten, wat kan leiden tot de vorming van tandplak en tandsteen, wat uiteindelijk kan leiden tot tandvleesaandoeningen en ontstoken tandvlees. Om dat te voorkomen, flos je tanden voorzichtig.

Spoel regelmatig: Door uw mond met warm water te spoelen, verwijdert u voedselresten en koolhydraten die tandvleesaandoeningen en tandplak bevorderen. Probeer dus na elke maaltijd te spoelen. 

Het is ook van vitaal belang om een ​​mondwater te gebruiken dat speciaal voor uw tandvlees is ontworpen; probeer microbiële mondspoeling van STOP als onderdeel van uw routine voor mondhygiëne. Het helpt bij het neutraliseren van tandplakbacteriën en vermindert vroege symptomen van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis.

Verbeter uw voeding: De gezondheid van tandvlees kan worden gehandhaafd door een uitgebalanceerd dieet te volgen. Zorg ervoor dat u voldoende vitamine C en calcium binnenkrijgt, aangezien deze voedingsstoffen de kans op gezwollen tandvlees minimaliseren.

Ontstressen: Hoge niveaus van stress, met name het hormoon cortisol, kunnen uw hormoonspiegels beïnvloeden. Daarnaast kunnen ontstekingen en mogelijk gezwollen tandvlees worden veroorzaakt door cortisol. Probeer daarom zoveel mogelijk stressvrij te blijven.  

 

Huismiddeltjes voor gezwollen tandvlees

Gelukkig kan ontstoken tandvlees vrij gemakkelijk thuis worden behandeld om vroege tandvleesaandoeningen te verhelpen. U kunt beginnen met het behandelen van de ontsteking door de volgende huismiddeltjes te nemen om uw tandvlees en mond weer gezond te maken.

 

  1. Essentiële oliën

Kamille Olie, pepermuntolie en tea tree olie zijn allemaal uitstekende remedies voor tandvleesproblemen. Deze essentiële olie verlicht zwelling en ongemak in het tandvlees voor een groot deel. Deze essentiële oliën kunnen ook helpen bij de behandeling van kiespijn. Warm water wordt gebruikt om de mond grondig te spoelen, voeg hierbij twee druppels kamilleolie, pepermuntolie en tea treeolie toe

 

  1. Aloë vera

 Aloë vera is een andere geschikte behandeling voor zowel bloedend als ontstoken tandvlees. De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen helpen je tandvlees te kalmeren. Masseer de aloë veragel 1-2 minuten in je tandvlees nadat je het uit de plant hebt gehaald. Spoel goed af met lauw water en herhaal deze behandeling een paar keer per dag voor een optimaal effect.

 

  1. Kurkumapoeder

 Kurkuma heeft tal van therapeutische effecten vanwege zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, waaronder pijnvermindering, zwellingcontrole en verwijdering van bacteriën in de mond. Om een ​​pasta te maken: Combineer 1/4 theelepel kurkuma poeder met water. Breng de pasta aan op uw tandvlees, wacht 10 minuten en masseer uw tandvlees vervolgens een minuut.

 

  1. Warm of koud kompres

Deze methode helpt bij het verminderen van ongemak en zorgt voor onmiddellijke verlichting van gezwollen tandvlees. Neem een ​​schone handdoek en laat deze 5 minuten in lauw water weken voordat je hem op je gezicht aanbrengt. Week de handdoek vervolgens in koud water en druk hem op je tandvlees tot het gevoelloos is. In plaats van de kompressen in uw mond te doen, houdt u ze tegen uw gezicht. Om verlichting te krijgen, herhaalt u de cyclus zo vaak als nodig is.

 

  1. Zout water

 

Zout is een andere effectieve remedie tegen pijnlijk tandvlees, omdat het de groei van ziektekiemen remt en beschermt tegen infecties. Begin tanden schoonmaken met een zachte borstel en wrijf vervolgens een snufje zout met je vingertoppen over je tandvlees. Spoel je mond vervolgens uit met warm water nadat je het een paar seconden op je tandvlees hebt gemasseerd. Herhaal drie keer per week.

 

Conclusie

Opgezwollen tandvlees is altijd vervelend. Meestal is het iets dat je zelf kunt behandelen. Wanneer thuisbehandelingen echter niet werken, is het tijd om professionele hulp in te roepen. 

 Uw tandarts kan eenvoudigweg een mondspoeling of een specifiek type tandpasta aanbevelen om gingivitis te voorkomen en tandplak te verminderen, afhankelijk van de ernst van uw ontstoken tandvlees, en indien nodig zelfs een antibioticabehandeling voorstellen. 

Als u op zoek bent naar een tandarts in Antwerpen, is Euro-dent mogelijk de beste optie voor het krijgen van tandvleesgerelateerde of andere tandheelkundige behandelingen.

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave