Search
Close this search box.

5 veelvoorkomende gebitsproblemen op oudere leeftijd

Inleiding Gebitsproblemen op oudere leeftijd

 

Voor de meeste mensen lijkt oud worden onwerkelijk. Ook al denkt en voelt u zich misschien een tiener, uw gezicht, gebit en lichaam zullen natuurlijke tekenen van uw leeftijd vertonen. Ervaren endodontisten zegt dat het essentieel is om de mondhygiëne te handhaven, omdat verwaarlozing een oorzaak kan worden van veel gezondheidsgerelateerde problemen. 

 

Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om meer gezondheidsproblemen te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat oudere patiënten de neiging hebben om minder aandacht te besteden aan mondhygiëne, hetzij vanwege beperkte capaciteit, hetzij om andere redenen. Ouderen moeten op iemand kunnen vertrouwen die hen herinnert aan het belang van mondgezondheid. Zo niet, dan Tandartspraktijk Euro-dent in de regio Antwerpen op een verantwoorde manier voor uw gebit. 

 

Veelvoorkomende gebitsproblemen bij senioren

 

  • De meest voorkomende gebitsproblemen die verband houden met ouderdom zijn over het algemeen een droge mond, tandverkleuring en tandvleesaandoeningen. Als oudere patiënten niet goed voor hun tanden zorgen, zijn ze zelfs vatbaar voor diabetes en hartaandoeningen. 
  • Een droge mond is het gevolg van bepaalde medicijnen en bestralingstherapie (dwz kankerbehandeling) op het hoofd. Speeksel houdt de mond altijd vochtig, voorkomt gaatjes en voorkomt infecties. Op de lange termijn kan een droge mond meer problemen veroorzaken. 
  • Tandvleesaandoeningen zijn een ander probleem dat vaak ouderen treft. Tandvleesaandoeningen zijn een ernstige ziekte die verband houdt met veel lichamelijke problemen, waaronder diabetes en hartaandoeningen. 
  • Kaken helpen het gezicht te definiëren en zorgen voor een stabiel oppervlak waarop de tanden fixeren. Studies hebben aangetoond dat de kaak na verloop van tijd krimpt, waardoor bij de oudere bevolking overlappende tanden ontstaan. De kin is echter niet het enige deel van het lichaam dat wordt aangetast door veroudering. 
  • Naarmate we ouder worden, verandert elk orgaan, van de haarzakjes tot de tand. Door de krimpende kin en verminderde huidelasticiteit kan zelfs de glimlach van een persoon op oudere leeftijd anders zijn. 

 

De leeftijd van een persoon is echter niet de enige factor die de mondgezondheid bepaalt. Bepaalde aandoeningen, zoals artritis van de hand, kunnen poetsen of flossen bemoeilijken. Medicijnen kunnen ook de mondgezondheid beïnvloeden en kunnen veranderingen veroorzaken in de manier waarop uw tandarts tandheelkundige behandelingen uitvoert.

 

Waarom is tandheelkundige zorg belangrijk na de leeftijd van 60 jaar?

 

1) Tandplak. Door bacteriën veroorzaakte tandplak kan het tandglazuur aantasten en tandbederf veroorzaken. Een van de redenen waarom ouderen een hoger risico op tandbederf hebben, is een droge mond. Speeksel helpt tanden te beschermen en bacteriën te verminderen, maar een droge mond is een bijwerking van bepaalde medicijnen die oudere mensen vaak gebruiken, zoals depressie, astma en hoge bloeddruk. 

 

2) Tandverlies. Het komt vaak voor bij ouderen. Tandverlies heeft invloed op de voeding omdat oudere mensen met ontbrekende tanden mogelijk niet eten of genieten van vers voedsel, zoals fruit en groenten. 

 

3) Hartziekte. Tandvleesaandoeningen kunnen bepaalde hartaandoeningen verergeren en kunnen gepaard gaan met een verhoogd risico op een beroerte. 

 

4) Longontsteking. Oudere mensen met een slechte mondhygiëne, vooral rokers, hebben een verhoogd risico op bacteriële longontsteking. Dit komt omdat wanneer iemand ademt, bacteriën in de mond zich naar de longen kunnen verspreiden. Hulp met een goede mondhygiëne voor ouderen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, kan dit type longontsteking helpen verminderen. 

 

5) Mondkanker. Ouderen hebben een hoger risico op mondkanker. Mensen die tabak kauwen of sigaretten, pijpen of sigaren roken, lopen een groter risico. 

 

We hebben een idee van hoe moeilijk het kan zijn om voor uw mondgezondheid te zorgen als u de 60 gepasseerd bent. Geen zorgen: u kan onze experts raadplegen in Tandartspraktijk Euro-dent in regio Antwerpen!

 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave