Search
Close this search box.

6 Meest voorkomende tandheelkundige spoedgevallen en hoe u ze kunt vermijden

6 Most Common Dental Emergencies and How to Avoid Them

Tandheelkundige spoedgevallen kunnen veel stress veroorzaken en een potentieel gevaarlijk probleem vormen voor uw mondgezondheid. Wanneer gebitsproblemen te lang onbehandeld blijven, kunnen ze leiden tot blijvende schade aan het gebit en de noodzaak van zwaardere en duurdere tandheelkundige zorg in de toekomst. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken bij de tandheelkundige hulpdiensten.

Meest voorkomende tandheelkundige noodgevallen

1. Onverwachte tandpijn

Als de pijn in uw tand zo ernstig is dat u niet kunt eten, moet u mogelijk een spoedtandarts raadplegen. Veel factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van kiespijn, zoals:

  • Verslechtering van het gebit
  • Een infectie met het tandvlees
  • Overmatige zwelling
  • Defecte vulling
  • Gekneusde tand

De behandeling van kiespijn varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaak, van eenvoudige vullingen tot wortelkanaalbehandelingen tot tandextracties.

Regelmatige tandartsbezoeken zullen waarschijnlijk de meeste aandoeningen voorkomen die in de meeste gevallen tot tandpijn leiden. Spoedeisende tandheelkundige zorg stelt voor om de zes maanden gebitsreinigingen en -onderzoeken te doen om dergelijke mondgezondheidsproblemen te voorkomen.

2. Doorgeslagen of losse tanden

Als een tand door een aanrijding in het gezicht loslaat of uitvalt, moet na het ongeval onmiddellijk spoedeisende tandheelkundige hulp worden ingeroepen. Een losse tand moet zoveel mogelijk in de holte worden gehouden om te voorkomen dat hij eruit valt als hij los zit. Een eenvoudige manier om dit te doen is door op de tand te bijten om deze voorzichtig vast te zetten.

Wanneer een tand is uitgeslagen, is het belangrijk om de ontbrekende tand zo snel mogelijk te lokaliseren. Na het vinden van de ontbrekende tand, mag de kroon alleen worden gebruikt om deze vast te pakken en te spoelen, indien nodig. Als vuistregel geldt dat een ontbrekende tand kan worden behouden door deze ofwel terug in de holte te plaatsen en erop te bijten zoals u zou doen bij een losse tand, of door een van de bovengenoemde dingen te doen.

Als tweede optie kun je de stukjes tandfragmenten in een glas melk of water bewaren, net zoals je zou doen als je een afgebroken tandfragment zou hebben.

3. Bloedend tandvlees

Bloedt u in uw tandvlees? Er is geen reden om je zorgen te maken als je tijdens het flossen last krijgt van bloedend tandvlees. In sommige gevallen kan een orale bloeding duiden op tandvleesaandoeningen en, indien niet behandeld door een spoedtandarts in Antwerpen, kan dit leiden tot blijvend tandverlies. Zoals u kunt zien in de volgende lijst met symptomen, zijn bloedingen, gezwollen tandvlees, roodheid en pijn allemaal tekenen van vergevorderde tandvleesaandoeningen.

Als gevolg van de vorming van tandplak tussen de tanden ontstaat tandvleesontsteking. Hoe kan dit scenario worden voorkomen? Zorg ervoor dat u een tandarts bezoekt tandheelkundige zorg minstens eens per zes maanden of jaarlijks, afhankelijk van uw leeftijd. Het handhaven van een dagelijkse routine voor mondhygiëne, zoals poetsen en flossen, is ook essentieel. Er is geen andere manier om de vorming van tandsteen te voorkomen, wat leidt tot de vorming van tandplak, dan door te flossen.

4. Abces

Abcessen zijn ernstige infecties. Infecties beginnen vaak rond de wortels van de aangetaste tand of in de ruimtes tussen de tanden als gevolg van tandbederf. Indien onbehandeld, kunnen de symptomen van deze ziekte zich uitbreiden naar andere delen van uw lichaam, waardoor de zachte weefsels rondom uw tanden beschadigd raken. Het eerste dat u moet doen als u een pijnlijke zwelling in uw tandvleesgebied opmerkt die zo groot is als een puistje, is het maken van een spoedafspraak bij de tandarts zo snel mogelijk bij uw tandarts.

Er is een mogelijkheid dat u de pijn kunt verlichten door een zoutwateroplossing te gebruiken om uw mond te spoelen, waardoor een deel van de bacteriën wordt verwijderd en de pijn wordt verlicht. Herhaal dit meerdere keren gedurende de dag totdat u een tandartsafspraak kunt maken.

5. Verloren Vulling

U bent vatbaarder voor infecties en pijn zonder vulling omdat u een gaatje in uw tand heeft. Hard voedsel of losraken kan ertoe leiden dat u uw gaatje verliest. Bewaar de vulling voor uw tandarts als u deze niet wilt doorslikken.
Als er een vulling ontbreekt, moet de tandarts deze aanpakken om te voorkomen dat voedsel en bacteriën erin kunnen komen. Als u een gaatje heeft dat moet worden gevuld, kunt u bij uw plaatselijke apotheek een tijdelijke vulling kopen om het gaatje te bedekken en schoon te houden totdat u uw tandarts kunt zien voor een vulling of kroon.

6. Chips of Scheuren

Tandenchips en -scheuren kunnen optreden bij het bijten op harde voorwerpen, het kauwen op andere dingen dan voedsel of door een ongeluk. Tanden die zijn afgebroken of gebarsten door slijpen of klemmen komen ook vaker voor. Een reis naar de spoedtandarts bij mij wordt aanbevolen als uw tand is afgebroken of gebarsten. Breng tandfragmenten naar uw spoedeisende tandartsafspraak nadat u ze hebt gespoeld, ze in melk of water hebt bewaard en ze in uw mond hebt bewaard.

Hoe kan ik veelvoorkomende tandheelkundige noodgevallen voorkomen?

1. Zorg goed voor uw mondgezondheid

De beste manier van handelen is natuurlijk om hiervoor preventieve maatregelen te nemen. Door een goede mondhygiëne toe te passen, kunt u uw gebit lang in goede conditie houden.

Een goede mondhygiëne is belangrijk naast elke dag je tanden poetsen en flossen. Als onderdeel van dit proces moet u zich ook bewust zijn van wat u eet. De beste manier om tandbederf te voorkomen, is door suikerhoudend voedsel en harde snoepjes te vermijden. Ook kan het kauwen van taai vlees leiden tot gebroken tanden.

2. Vermijd kauwen op non-foodproducten

Het probleem met het doorbreken van slechte gewoonten is dat het soms makkelijker gezegd dan gedaan is, maar er zijn manieren waarop deze gewoonten langzaam kunnen worden omgeleid. Verschillende orale fixaties kunnen leiden tot afgebroken tanden, zoals het bijten van de vingernagels en het kauwen op schrijfinstrumenten.

Als u wilt voorkomen dat u op uw nagels bijt, kunt u uw handen misschien bezig houden met andere activiteiten om te voorkomen dat ze gespannen raken. Het is ook een goed idee om suikervrije kauwgom te kauwen als je de drang voelt om op iets te kauwen als dat nodig is.

3. Draag een gebitsbeschermer Sportgerelateerde

Verwondingen kunnen gebroken tanden veroorzaken. Het dragen van een gebitsbeschermer is essentieel bij deelname aan contactsporten. Om die glimlach van je intact te houden, moet je er een gewoonte van maken om voor elke wedstrijd een gebitsbeschermer te dragen om verwondingen aan je tanden te voorkomen.

Noodzaak van een spoedeisende tandarts bij u in de buurt?

Wanneer u pijn in uw tand ervaart, is het tijd om vertrouwde tandheelkundige zorg te zoeken. Er zijn verschillende oorzaken van tandheelkundige noodgevallen, zoals fietsen, buiten spelen en betrokken zijn bij arbeidsongevallen.

U moet op de hoogte zijn van enkele tandheelkundige noodgevallen, zoals tandpijn, verwondingen aan de tand, geïnfecteerde tanden of tanden die zijn uitgeslagen, enkele van de meest voorkomende die u naar de eerste hulp van een arts kunnen brengen. Indien onbehandeld, heeft een mond-, hoofd- en nekinfectie een hoog risico om zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden, wat resulteert in ernstigere gezondheidscomplicaties. Verwondingen van dit type mogen niet worden genegeerd en zo snel mogelijk worden behandeld.

Als u Euro Dent bezoekt voor een consult, kunt u helpen de huidige staat van uw gebit te behouden door een afspraak te maken met onze toonaangevende spoedtandarts in Brussel. Het is mogelijk dat verwondingen die voor u klein lijken, de levende weefsels in uw mond aantasten, en de enige manier om verdere schade te voorkomen is om zo snel mogelijk een behandeling te zoeken.

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave