Zoete lekkernijen zijn favoriet bij iedereen. Hoewel mensen een zoetekauw zijn die waarschijnlijk niet snel zal verdwijnen, is het belangrijk om de mogelijke schade te begrijpen die suiker op de lange termijn kan toebrengen aan uw mondgezondheid. Overconsumptie van suiker en het niet verzorgen van uw tanden zal schade toebrengen aan en leiden tot tandarts-noodgevallen.
Laten we eens kijken hoe!
Welke invloed heeft suiker op je tanden?
Een suikerhoudend dieet leidt tot tandbederf. Zelfs van nature voorkomende suikers in fruit kunnen bijdragen aan tandbederf als ze te veel worden geconsumeerd.
De waarheid is dat de suikers in vruchtensap zich hetzelfde gedragen als die in frisdrank. Dus je denkt misschien dat het drinken van een glas vruchtensap in plaats van een zoete frisdrank beter is voor je tanden, maar de realiteit is verre van dat.
De voedingsmiddelen en dranken die kunstmatige zoetstoffen bevatten, zijn misschien beter voor je tanden dan suiker, maar de zoetstoffen zelf zijn nog steeds problematisch. Light frisdranken kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan tandbederf omdat ze zeer zuur zijn.
Kun je suikervrij snoep vervangen door suikerachtig snoep? Mogelijk. Naast het niet veranderen van de pH van uw mond, verhogen suikervrije harde snoepjes de speekselproductie, wat gunstig is voor de bescherming van uw tanden. Hoewel veel van deze producten andere agressieve ingrediënten bevatten, zijn ze mogelijk niet goed voor je gezondheid. Gebruik ze daarom met mate.
Redenen waarom te veel suiker slecht is voor je tanden
1. Suiker en PH in je mond
Je tanden worden constant geremineraliseerd door de ‘goede’ bacteriën in je mond. Hoewel goede bacteriën altijd hard aan het werk zijn, gedijen deze vervelende slechte bacteriën ook in een zure omgeving. Kleine beschadigingen worden echter dagelijks gerepareerd.
Het is mogelijk dat suikerconsumptie de pH-waarde in uw mond kan verlagen, wat de hoeveelheid ‘slechte’ bacteriën die daar leven kan verhogen. U kunt gebitsproblemen krijgen die een tandartsbehandeling vereisen als ze meer schade aanrichten dan de goede bacteriën kunnen herstellen.
2. Tandbederf en suiker
Een glazuur dat aan zuur wordt blootgesteld, verliest vaak mineralen als gevolg van herhaalde zuuraanvallen als gevolg van veelvuldig eten en drinken, vooral voedingsmiddelen en dranken die suiker en zetmeel bevatten. Er kunnen zich witte vlekken in het glazuur ontwikkelen waar mineralen verloren zijn gegaan.
Mineralen gaan verloren als gevolg van tandbederf. Naast mineralen in speeksel kan glazuur zichzelf herstructureren door fluoride uit tandpasta te absorberen. Emaille verzwakt en wordt na verloop van tijd vernietigd, waardoor er een holte ontstaat. Er zijn verschillende manieren om tandbederf op dit punt te stoppen of om te keren.
Het is mogelijk om gaatjes tussen de tanden te krijgen wanneer er suikerhoudende vloeistoffen tussen stromen. Voedsel dat plakkerig en zoet is, blijft plakken op de bijtvlakken van de tanden, waar ze eerder gaatjes veroorzaken.
Het nemen van een suikervervanger is een geweldig alternatief voor suiker, dat de groei van gaatjes-veroorzakende bacteriën kan helpen voorkomen.
Veroorzaakt suiker tandplak?
Bacteriën houden van suiker en suiker trekt ze aan als een magneet.
Streptococcus mutans en Streptococcus sobrinus zijn twee van de destructieve bacteriën die in de mond van mensen leven.
Als je suiker eet, voeden beide bacteriën zich ermee en produceren ze tandplak, een plakkerige, kleurloze film die het oppervlak van je tanden bedekt. Als tandplak die zich op de tanden heeft gevormd niet wordt verwijderd door speeksel of poetsen, kan de mondomgeving zuurder worden en zullen er gaatjes ontstaan.
De pH-schaal bestaat uit zeven punten, waarvan zeven neutraal, en meet hoe zuur of basisch een oplossing is. Zuurgraad begint mineralen in tandplak op te lossen als de pH onder normaal of onder 5,5 daalt. Hierdoor lost het glazuur op. Wanneer dit gebeurt, verschijnen er kleine gaatjes of erosies op het tandoppervlak. Uiteindelijk worden ze groter en groter totdat één grote holte zichtbaar is.
Hoe lang duurt het voordat suiker tanden gaat rotten?
1. Tandplak staat centraal
Er zitten honderden bacteriën in je mond. De bacteriën in je mond kunnen goed zijn voor je gezondheid en schade aan je glazuur veroorzaken; Streptococcus-mutanten en Streptococcus sorbrinus kunnen echter ernstige schade aanrichten. Plak is de opeenhoping van bacteriën op het tandoppervlak, een kleurloze en kleverige biofilm. Plak zit vol met deze bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandbederf, waardoor het consumeren van suiker zo schadelijk is voor je tanden.
2. Plakbacteriën voeden zich met suiker waardoor zuren vrijkomen
De problemen met tandbederf beginnen met wat bekend staat als een ‘zuuraanval’. Telkens wanneer u suikerhoudend voedsel eet, trekt u de schadelijke bacteriën aan die in tandplak worden aangetroffen. De bacteriën in tandplak beginnen ongeveer twintig minuten na je eerste hap zuren op het oppervlak van je tanden uit te scheiden als je niet poetst. Tijdens dit proces worden de suikers in je eten de voedselbron voor de bacteriën. De ideale manier om hiermee om te gaan is door de suikers die achterblijven na je maaltijd weg te poetsen met een tandenborstel. Door dit te doen, verhonger je de bacteriën en voorkom je dat ze schade aan je tanden veroorzaken.
3. Zuren demineraliseren het tandglazuur en veroorzaken bederf
De bacteriën in tandplak beginnen zuren op je tanden af te geven zodra ze beginnen te groeien, waardoor de witte, beschermende buitenste laag van je tanden, het tandglazuur, afbreekt. De mineralen in je speeksel, zoals calcium en fosfaat, bestrijden demineralisatie door het tandbeen van je tanden te herstellen nadat zuur het glazuur heeft verzwakt.
Hoewel speeksel tot op zekere hoogte kan bijdragen aan de bescherming van je tanden, kan het maar tot op zekere hoogte gaan. Langdurige consumptie van suikerhoudend voedsel zal leiden tot herhaalde zuuraanvallen. Door uw tanden bloot te stellen aan te veel zuur, zal uw tandglazuur uiteindelijk verzwakken als gevolg van mineraalverlies, waardoor tandbederf wordt versneld. Wanneer deze erosiepunten zich in de loop van de tijd ophopen, vormen ze uiteindelijk een groot gat dat een holte wordt genoemd.
Tanden poetsen na het eten van suiker?
Mensen denken dat ze na het eten van suiker hun tanden onmiddellijk moeten poetsen om de suiker van hun tanden te verwijderen die ze niet hebben ingeslikt. Toch is het het beste om je parelwitte tanden niet meteen te poetsen na het eten van een toetje. In plaats daarvan moet u 30 tot 60 minuten wachten.
Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar als je je tanden even uitstelt, krijg je meer suiker in je mond dan wanneer je meteen poetst. De reden hiervoor is dat het een paar minuten kan duren voordat de suikerdeeltjes bij je tanden komen; daarom moet je meteen poetsen om wat suiker op je tanden te krijgen die er nog niet is.
Bel de tandarts als u een reiniging of een gebitscontrole nodig heeft om ervoor te zorgen dat uw tanden schoon en helder zijn.
Neutraliseert mondwater suiker?
De bacteriën in je mond zullen suikers en zetmeel binnen enkele minuten na het eten in zuur veranderen. Zelfs als wat je at niet bijzonder zuur was. Om deze zuren enigszins teniet te doen, zijn mondspoelingen met een hoge (alkalische) pH nuttig.
Aangezien de bacteriën onder de tandplak en tandsteen leven, is het onwaarschijnlijk dat het mondwater elk deel van de mond kan bereiken als er tandplak of tandsteen in aanwezig is. U zult er nog steeds van profiteren bij het verminderen van de ernst van de zuuraanval op uw glazuur. Bovendien helpt PH-neutralisatie de overbevolking van slechte bacteriën te verminderen, aangezien slechte bacteriën de voorkeur geven aan zure omgevingen, terwijl goede bacteriën van alkalische omgevingen houden.
Conclusie
Proberen om suiker uit onze voeding te verwijderen, kan overweldigend zijn. Het is zo alomtegenwoordig in eten en drinken dat het onmogelijk is om er vanaf te komen. Nu je weet hoe schadelijk suiker kan zijn voor je mondgezondheid, moet je stappen ondernemen om het te verminderen, zoals het verwijderen van geraffineerde, verwerkte suiker of fructose-glucosestroop. Met een verandering in het dieet en door deze zoetstoffen uit uw dieet te verwijderen, kunt u uw risico op het ontwikkelen van gebitsproblemen aanzienlijk verminderen.
Wilt u dat uw gebit schoon en gezond is? Tandheelkundige zorg kan een heel eenvoudig en gemakkelijk proces zijn. We willen uw gids zijn bij het maken van duurzame, impactvolle keuzes voor de gezondheid van uw tanden, voeding en algemeen welzijn.
Euro Dent biedt tandheelkunde aan het gezin om de gezondheid en het welzijn van de glimlach van uw dierbaren te behouden. We bieden uitgebreide tandheelkundige diensten die variëren van routinematige tandheelkundige controles tot uitgebreide tandheelkundige reparaties met behulp van onze state-of-the-art technologie. We streven ernaar om de hoogste kwaliteit tandheelkundige zorg te bieden in een zorgzame en respectvolle omgeving.
Maak voor elke endodontische spoedbehandeling een afspraak in onze kliniek