Search
Close this search box.

Tandbederf: oorzaak, preventie, behandeling en herstel

Tandbederf oorzaak, preventie, behandeling en herstel

Wat is tandbederf?

 

Tandbederf is een gevolg van onjuiste tandreiniging en wordt over het algemeen aangeduid als de vernietiging van de harde buitenste laag van de tanden, het tandglazuur. Het kan een probleem zijn voor kinderen, adolescenten en volwassenen. Een plakkerige film van bacteriën, ook wel tandplak genoemd, vormt zich constant op de tanden.

Tandbederf komt vaker voor bij kinderen, maar veranderingen met de leeftijd maken tandbederf een probleem voor volwassenen. Het verwijderen van het tandvlees van de tanden in combinatie met een hogere incidentie van tandvleesaandoeningen kan een negatieve invloed hebben op de wortels van de tanden als gevolg van tandplak. 

De wortels van de tanden zijn bedekt met cement, een weefsel zachter dan tandglazuur. Ze zijn vatbaar voor rot en zijn gevoeliger voor aanraking, warmte en kou. Tandbederf komt vaak voor bij mensen ouder dan 50 jaar. 

Bij oudere volwassenenkomt verkleuring rond de randen of randen van vullingen ook vaak voor. Bij gebrek aan de voordelen van fluoride en moderne preventieve tandheelkundige zorg in de kindertijd, hebben veel ouderen vaak een verscheidenheid aan tandvullingen. 

Door de jaren heen kunnen deze vullingen verzwakken en de neiging hebben om te breken en langs de randen te sijpelen. Bacteriën verzamelen zich in deze kleine scheurtjes, waardoor zuur zich ophoopt, wat leidt tot rot. 

 

De tand is opgebouwd uit de volgende drie lagen:

 

Emaille: Emaille is de buitenste harde laag die de binnenste lagen van een tand beschermt. Experts noemen tandglazuur de hardste structuur in het menselijk lichaam en het is niet bekend dat het levende cellen bevat. 

Dentine: Dentine, de tweede laag van een tand, kan worden blootgesteld als het glazuur is beschadigd. Koud en warm voedsel kan de zenuwen van de tanden sterk stimuleren via kleine kanaaltjes in het dentine. 

Pulp: De pulp staat bekend als het centrum van de tand. Deze laag bevat zenuwen, bloedvaten en bindweefsel. 

De schade veroorzaakt door tandbederf kan variëren van slijtage van het tandglazuur tot pijnlijke abcessen in de tandpulp.

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken van tandbederf?

 

Onze mond zit vol met bacteriën, en sommige zijn nuttig, maar sommige kunnen schadelijk zijn, wat orale problemen zoals tandbederf kan veroorzaken. De bacteriën die in de tandplak aanwezig zijn, gebruiken de suikers en het zetmeel in wat je eet en drinkt om zuren te maken, en de zuren beginnen de mineralen in tandglazuur weg te eten. 

Plaque kan uitharden tot tandsteen, waardoor de tanden worden beschadigd. Plaque en tandsteen kunnen het tandvlees irriteren en tandvleesaandoeningen veroorzaken. Fluoride helpt, samen met speeksel, het tandglazuur zichzelf te herstellen door mineralen te vervangen. Zo stellen specialisten voor omte verwijderen tandsteen

Uw tanden ondergaan deze natuurlijke procedure van verlies en herstel van mineralen gedurende de dag. Maar als u uw tanden niet verzorgt en veel suikerachtig of zetmeelrijk voedsel blijft consumeren, verliest uw tandglazuur voortdurend mineralen, wat leidt tot tandbederf. 

Vroege tekenen van tandbederf kunnen het verschijnen van een witte vlek zijn van waaruit uw tanden mineralen hebben verloren. Mogelijk kunt u de verslechtering op dit punt beëindigen. Uw tandglazuur kan alleen hersteld worden als u uw tanden beter verzorgt en suikerhoudende/zetmeelrijke voedingsmiddelen en dranken beperkt. 

Maar naarmate het cariësproces doorgaat, gaan er meer mineralen verloren. Na verloop van tijd verzwakt het glazuur en wordt het vernietigd, waardoor een holte ontstaat. Een gaatje wordt over het algemeen een gaatje in uw tand genoemd en het is blijvende schade die alleen een professionele tandarts kan repareren met een vulling.

 

Hoe kunnen we tandbederf voorkomen?

 

Van tandbederf is bekend dat het optreedt wanneer voedingsmiddelen die koolhydraten (suiker en zetmeel) bevatten, zoals brood, ontbijtgranen, melk, frisdranken, fruit, gebak of snoep, niet van de tanden worden geveegd. De bacteriën die in de mond achterblijven, eten en verteren deze voedingsmiddelen en zetten ze om in zuren. 

Zuur, bacteriën, speeksel en voedselresten vormen samen tandplak dat aan de tanden blijft plakken. De zuren in de tandplak lossen het glazuuroppervlak op en veroorzaken gaatjes in de tanden, ook wel gaatjes genoemd. Omte tandbederfvoorkomen

 

  • Een endodontoloog adviseert ompoetsen uw tanden minimaal twee keer per dag temet een tandpasta die fluoride bevat. Het wordt als het beste beschouwd om je tanden te poetsen na elke maaltijd en vooral voor het naar bed gaan.
  • Reinig de interdentale ruimtes dagelijks met tandzijde of interdentale reinigers.
  • Dagelijks spoelen met een fluoridehoudend mondwater. Sommige douches bevatten ook antiseptische ingrediënten omte tandplakverwijderen
  • Eet evenwichtige en voedzame maaltijden en beperk je tussendoortjes. Vermijd koolhydraten zoals snoep, pretzels en chips die aan het tandoppervlak kunnen blijven plakken. Als u plakkerig voedsel eet, poets dan snel uw tanden. 
  • Overleg met uw tandarts over het gebruik van extra fluoride om uw tanden te versterken. 
  • Vraag uw tandarts naar tandheelkundige kitten (een beschermende coating van plastic) die op de kauwvlakken van uw kiezen (kiezen) worden aangebracht om ze te beschermen tegen gaatjes. 
  • Drink gefluorideerd water. Om kinderen te beschermen tegen gaatjes is minimaal één liter gefluorideerd water per dag nodig. 
  • Geadviseerd wordt om regelmatig naar uw tandarts te gaan voor mondonderzoek en reiniging.

 

Behandeling voor tandbederf 

 

Een tandarts kan een behandeling aanbevelen voor een persoon met gaatjes op basis van hun ernst. Behandelingen voor tandbederf kunnen zijn: Behandelingen met 

 

vroeg stadium 

  • fluoride in eenTandartsen raden fluoride aan, een mineraal waarvan bekend is dat het hetversterkt tandglazuur. Een tandarts kan fluoride op verschillende manieren gebruiken om de schade veroorzaakt door tandbederf te stoppen en zelfs te herstellen. 
  • Een tandarts past professionele fluoridebehandelingen rechtstreeks op de tanden toe. 
  • Deze fluoridebehandelingen zijn over het algemeen snel en duren slechts enkele minuten. Fluoride komt in verschillende vormen – gel, vernis, schuim of oplossing. 

 

Vullingen 

  • Als gaatjes tandbederf veroorzaken, kan een vulling een behandeloptie zijn. 
  • Na het boren van de tand om bederf te verwijderen, vormt de tandarts de holte om te passen bij de vulling. 
  • De tandarts vult de holte vervolgens met materialen zoals tandamalgaam of composiet. 

 

Kronen 

  • Volgens de ADA kunnen grotere holtes veroorzaakt door tandbederf een kroon nodig hebben in plaats van een vulling. 
  • Voor het plaatsen van een kroon verwijdert de tandarts eerst de buitenkant van de tand en eventuele gaatjes. 
  • De tandarts begint het proces door een afdruk van de originele tand te maken. Ondertussen plaatst de tandarts een tijdelijke kroon totdat de definitieve kroon klaar is om te worden geplaatst, meestal 1 tot 2 weken later. 

 

Endodontie 

  • Een tandarts kan een wortelkanaalbehandeling uitvoeren om extractie te voorkomen als de tandpulp is beschadigd. 
  • De tandarts begint met het verdoven van de tand voordat de pulp wordt verwijderd. Vervolgens reinigen en vormen ze het wortelkanaal in de tand. 
  • De tandarts kan ook medicijnen op de tand aanbrengen om bacteriën te doden. 
  • Vervolgens vult de tandarts de wortelkanalen met een rubberachtige substantie en plaatst een kroon. 

 

Tandextractie 

  • Een tandarts kan ervoor kiezen om een ​​persoon tandextractie aan te bevelen als tandbederf ernstige schade heeft veroorzaakt. 
  • De tandarts verdooft eerst de beschadigde tand. Zodra de aangetaste tand is getrokken, adviseert de tandarts een vervolgbehandeling. 
  • Een persoon kan zwelling of pijn ervaren na het trekken van tanden, wat normaal is. 

 

Tandbederf Herstelproces 

 

Na een extractie of tandheelkundige implantaten stuurt uw tandarts u naar huis om te herstellen. Herstel duurt meestal enkele dagen. De volgende stappen kunnen helpen om ongemak te minimaliseren, het risico op infectie te verminderen en het herstel te versnellen. 

 

  • Neem pijnstillers zoals voorgeschreven. 
  • Bijt stevig maar voorzichtig op het gaasverband dat door uw tandarts is geplaatst.
  • Breng onmiddellijk na de procedure een ijspak aan op het getroffen gebied om zwelling te verminderen.  
  • Eet de dag na de pomp gemakkelijk kauwbare voedingsmiddelen zoals soep, pudding, yoghurt of appelmoes. 
  • Ondersteun uw hoofd met een kussen terwijl u ligt. Liggen kan het bloeden verlengen. 
  • Blijf poetsen en flossen en je tong poetsen, maar zorg ervoor dat je de extractieplaats vermijdt, dit zal infectie helpen voorkomen.

 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave