Search
Close this search box.

Tandimplantaat Vs. Kunstgebit – Welke is voor u?

Tandimplantaat Vs. Kunstgebit

Wat is een tandimplantaat?

 

Een tandheelkundig implantaat staat bekend als een structuur die helpt bij het vervangen van een ontbrekende tand. De chirurg brengt met schroefvormige apparaten tandheelkundige implantaten in de kaak, een anker voor een kunsttand, de zogenaamde kroon. Een abutment is een structuur die de kunsttand verbindt met het tandimplantaat.

Implantaten in een tandheelkundige kliniek bij tandartspraktijk Euro-dent in regio Antwerpen:

 • zijn natuurlijker en handiger 
 • hebben een hoger slagingspercentage 
 • verbeteren de kauwfunctie 
 • leiden tot een lager risico op gaatjes in aangrenzende tanden 
 • leiden tot beter botbehoud op de plaats van de ontbrekende tand 
 • veroorzaken een verminderde gevoeligheid in de omgeving 
 • Geen behoefte om elke nacht tanden te trekken en schoon te maken.

Implantatie-apparaten moeten aan de kaak worden bevestigd, dus de botten van een persoon moeten vóór implantatie gezond zijn.

 

Procedure – Kunstgebit Vs. Implantaat

Kunstgebitten

 

De tandprothese is een prothetisch apparaat dat vertrouwt op de zachte en harde weefsels die de ruimte omringen die door de ontbrekende tand is achtergelaten. Er zijn twee soorten kunstgebitten beschikbaar:

Volledige kunstgebitten: gebruikt wanneer een persoon alle tanden heeft verloren.

Gedeeltelijk kunstgebit: wordt gebruikt als u nog natuurlijke, gezonde tanden heeft.

 

Terwijl traditionele kunstgebitten verwijderbaar zijn, combineert een hybride optie een tandheelkundig implantaat om een ​​permanente (niet-verwijderbare) oplossing te creëren. Een kunstgebit is functioneel en ziet er goed uit! Dankzij de technologische vooruitgang wordt het kunstgebit van vandaag altijd gemaakt om in uw mond te passen en er ongelooflijk realistisch uit te zien.

 

Tandimplantaten

 

Tandimplantaten zijn nog een geweldige manier om ontbrekende tanden te vervangen. Tandimplantaten zijn nu algemeen bekend als de standaard gouden indentures. Bij deze oplossing wordt een tandheelkundig implantaat zoals de natuurlijke tandwortel chirurgisch in de kaak ingebracht. Deze kunnen zijn:

 • Een kroon van tanden 
 • Onderdeel van een brug die helpt bij het vervangen van meerdere tanden 
 • Permanente of gedeeltelijke prothesen 
 • Tandimplantaten doen geweldig werk door uw glimlach terug te brengen naar zijn natuurlijke, mooie uiterlijk. 

 

Onderhoud – Kunstgebit Vs. Implantaat

 

Kunstgebit

 

 • Verwijder en spoel het kunstgebit na het eten. Probeer water over uw kunstgebit te laten lopen om voedseldeeltjes en andere losse deeltjes te verwijderen. Misschien wilt u een handdoek op het aanrecht of de gootsteen leggen of wat water in de gootsteen doen. Het zal uw kunstgebit beschermen tegen breken. 
 • Ga zorgvuldig om met uw kunstgebit. Let er bij het schoonmaken op dat u het plastic of de bevestigingsmiddelen niet buigt of beschadigt. 
 • Poets uw prothese minimaal één keer per dag. Verwijder en reinig uw kunstgebit dagelijks door ze te poetsen en te flossen . Als u lijm voor kunstgebitten gebruikt, veegt u de groeven tegen het tandvlees om eventuele lijmresten te verwijderen. Gebruik geen kunstgebitreinigers in uw mond. 
 • Week kunstgebit ’s nachts. Week het kunstgebit een nacht in water of een milde weekoplossing. Neem contact op met uw tandarts of u uw kunstgebit ’s nachts op de juiste manier opbergt. Volg de instructies van de fabrikant voor reinigings- en inweekoplossingen. 
 • Spoel uw kunstgebit goed af voordat u het weer in uw mond stopt, voornamelijk met een prothese-weekoplossing. Deze oplossingen kunnen schadelijke chemicaliën bevatten die bij inslikken braken, pijn of brandwonden veroorzaken. 
 • Plan regelmatig tandheelkundige controles. Uw tandarts streeft naar een goede pasvorm om uitglijden en ongemak te voorkomen. U kunt ook de binnenkant van uw mond controleren om er zeker van te zijn dat deze gezond is. 
 • Bezoek uw tandarts als u een losse pasvorm heeft. Aangezien een loszittend kunstgebit veel problemen kan veroorzaken, zoals irritatie, verwonding en infectie, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw tandarts.  

 

Tandimplantaten

 

Tandheelkundige implantaatpatiënten hebben over het algemeen minder dan ideale thuiszorg, wat resulteert in een gedeeltelijke of tandeloze toestand. Bovendien kunnen deze patiënten onvoldoende mondhygiëne toepassen, enerzijds vanwege postoperatieve angst om schade te veroorzaken, of anderzijds vanwege overijverige thuiszorg die probeert plaquevrij te blijven. 

 

Elk van deze situaties kan nadelige gevolgen hebben. Daarom moeten instructies voor mondhygiëne gedetailleerde mondelinge begeleiding en visuele demonstratie bevatten van het succes op lange termijn van het implantaat en de restauratie ervan. Mondhygiënetechnieken en hulpmiddelen die door patiënten worden gebruikt, moeten ook bij elk hygiënebezoek opnieuw worden beoordeeld. 

 

Kostenvergelijking – Tandimplantaat vs. Kunstgebit

 

Hoewel er zeer goedkope prothetische opties zijn, raden we geen goedkope opties aan voor zoiets cruciaals als een kunstgebit. Tandimplantaten kosten aanzienlijk meer, en implantaatgedragen bruggen zijn een ander alternatief. 

 

Een ander goedkoper type implantaat zijn mini-tandimplantaten, die tot 70% goedkoper kunnen zijn dan reguliere implantaten omdat ze minder materiaal gebruiken en gemakkelijker in te brengen zijn. Dus, afgezien van de kosten van een kunstgebit, moet u rekening houden met de kwaliteit van de service waarvan u gebruik maakt.

 

Complicaties – Tandimplantaat vs. Kunstgebitten

 

Kunstgebit

 

Veel mensen die een kunstgebit krijgen, zijn zich niet bewust van de voor- en nadelen hiervan . Er kunnen daarna complicaties optreden. Een kunstgebit kan bijvoorbeeld in uw mond bewegen, vooral wanneer u eet of praat, en voedsel kan eronder verstrikt raken en vereist speciale zorg met poetsen, flossen en hygiëne. De kaak zelf kan atrofiëren als hij niet wordt gedragen, afhankelijk van hoe het kunstgebit werkt. 

 

Tandimplantaten

 

Het goede nieuws is dat implantaten geen groot risico hebben  lopen op complicaties. De belangrijkste complicatie waarmee patiënten worden geconfronteerd, is een bottransplantaat om de implantatieprocedure succesvol te laten zijn. Als u een goede mondhygiëne volgt, zou u geen significante complicaties moeten ervaren.

 

Welke is een duurzame oplossing?

 

Het tandimplantaat en kunstgebit hebben een verschillende levensduur en implantaten gaan over het algemeen veel langer mee. Tandimplantaten moeten minstens tien jaar meegaan en met een goede mondhygiëne en de juiste zorg kunnen ze een leven lang meegaan. 

 

Kunstgebitten zijn vatbaarder voor barsten en algemene slijtage dan kunstgebitten en lopen ook het risico om na verloop van tijd vorm te verliezen. Een conventioneel kunstgebit kan tot vijf jaar meegaan en, met de juiste zorg, iets langer. 

 

Wanneer moet u gaan voor een tandheelkundig implantaat of kunstgebit?

 

Kunstgebit

 

 • Ga niet elk half jaar voor uzelf of op aanraden van uw tandarts naar de tandarts. Minimaal twee bezoeken per jaar zijn onderdeel van een goede mondhygiëne. Dit zal u helpen uw tanden te onderhouden door ze grondig te reinigen en te inspecteren. 
 • Als u zich los voelt, Als uw uw tanden bewegen of de ruimte tussen uw tanden groter wordt, kan botverlies optreden. 
 • Als u moeite heeft met het eten van hard of hard voedsel, kunt u een individuele tandheelkundige behandeling ondergaan. Er zullen zich echter waarschijnlijk enkele belangrijke problemen onder de oppervlakte voordoen. 

 

Tandimplantaten Tandimplantaten

 

Hebben veel cosmetische voordelen, maar ze spelen ook een essentiële rol in de algemene functie van uw mond. Tandimplantaten ondersteunen een gezonde beet, houden elke tand in de juiste positie, ondersteunen tegelijkertijd een gezonde kaak en voorkomen botverlies. 

 

Tandimplantaten kunnen ook nodig zijn voor het uiterlijk. U weet misschien niet zeker hoe uw glimlach eruitziet en aanvoelt, en tandheelkundige implantaten kunnen hierbij helpen. 

 

 • Je eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn essentieel
 • Comfortabel eten (vooral op sociale bijeenkomsten) 
 • Te glimlachen en lachen zonder pijn is een belangrijk onderdeel  van het Leven 

 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave