Search
Close this search box.

Tandimplantaten Versus Bruggen: Wat Is Beter Voor U?

Dental Implants vs dental bridges

Na tandverlies of tandextractie is het belangrijk om de functionaliteit zo snel mogelijk te herstellen. Ontbrekende natuurlijke tanden kunnen ook een negatieve invloed hebben op uw zelfrespect en zelfvertrouwen, omdat ze uw uiterlijk en spraak beïnvloeden. Tandimplantaten en bruggen zijn twee van de meest voorkomende oplossingen voor deze problemen.

Ondanks het gelijkaardige uiterlijk van tandheelkundige implantaten in België en bruggen, zijn beide opties technisch zeer verschillend. Voor een succesvolle vervanging van uw ontbrekende tanden is het belangrijk om deze opties nader te begrijpen.

Wat is een brug?

Wanneer u een ontbrekende tand heeft tussen twee gezonde tanden, kan uw tandarts een tandbrug voorstellen als herstellende optie. Tandartsen cementeren aan weerszijden een tandbrug op uw gezonde tanden door een valse tand tussen twee kronen te hangen. Ontworpen om te passen bij uw omringende tanden, past het porselein bij hun kleur. Tandheelkundige bruggen vervangen van ontbrekende tanden en worden gebruikt om gaten te overbruggen.

Tip: Tandbruggen kunnen de beste optie zijn als u een tand of tanden aan de achterkant van uw mond moet vervangen.

Wat is een tandimplantaat?

Meestal gemaakt van titanium, vervangen tandheelkundige implantaten een ontbrekende tand door een kunstmatige wortel te bevestigen. Wanneer het tandimplantaat humbeek versmelt met het kaakbot (osseo-integratie), wordt er een beschermkapschroef op geplaatst. Op deze manier kunt u een ongelooflijk stabiele en duurzame prothese maken.

Het tandvlees groeit van nature rond deze sjabloon en vormt zich dienovereenkomstig. Na osseo-integratie vervangt een tijdelijke kroon de beschermkap. Zodra een permanente de tijdelijke kroon vervangt, is het proces voltooid. Het proces kan tot zes maanden in beslag nemen.

Voor- en nadelen van tandheelkundige bruggen

Voordelen

 • In de meeste gevallen dekt een tandartsverzekering een deel of alle kosten van een tandheelkundige brug.
 • De kosten van de tandheelkundige brug zijn aanzienlijk lager dan de kosten van tandheelkundige implantaten.
 • Een brug kan sneller en met minder vrije tijd worden verkregen.
 • Degenen met botverlies en andere complicaties kunnen baat hebben bij tandheelkundige bruggen.

Nadelen

 • Bij goed onderhoud gaan tandheelkundige bruggen doorgaans tussen de vijf en vijftien jaar mee.
 • Een brug kan niet dezelfde sterkte bieden als een tandheelkundig implantaat, wat resulteert in een zwakke beet.
 • De omringende tanden moeten voorbereid zijn op bruggen, maar niet op implantaat tandheelkundige.
 • Botverlies kan doorgaan omdat bruggen de wortel van de ontbrekende tand niet vervangen.

Voors en tegens van tandheelkundige implantaten

Voors

 • Een tandheelkundig implantaat presteert bijna als een natuurlijke tand vanwege zijn sterkte en duurzaamheid.
 • Het hebben van implantaten herstelt de kracht van uw beet en keert de effecten van kaakbotverlies om.
 • Als het gaat om het herstellen van uw natuurlijke glimlach, zijn implantaten uw beste optie.
 • De levensduur van tandheelkundige implantaten kan worden verlengd met goed onderhoud.
 • De beste optie voor het plaatsen van een implantaat is wanneer een ontbrekende tand is omgeven door bederf of zwakte.

Nadelen

 • Er komt meer bij het proces kijken dan het verkrijgen van een brug; u kunt verwachten dat u meer tijd met ons doorbrengt.
 • Als u uw kaakbeen heeft verloren, heeft u mogelijk bottransplantatie nodig voordat het implantaat wordt geplaatst.
 • De implantaatkosten zijn hoger dan die van bruggen.
 • Verzekeringsmaatschappijen vergoeden niet altijd tandheelkundige implantaten.

Tandimplantaten versus bruggen

Tandimplantaten versus bruggen, Wat is beter voor het vervangen van een ontbrekende tand nu je de verschillende opties kent?
De meeste tandartsen geven om een ​​aantal redenen de voorkeur aan tandheelkundige implantaten boven bruggen. Vergeleken met implantaten, die tot zes maanden kunnen duren, kunt u binnen een paar weken een brug krijgen, maar het is een meer invasieve procedure. Door de aangrenzende tanden te vijlen, kan uw tandarts de kloof overbruggen.

Het is niet nodig om die tanden te verwijderen, vooral als ze in goede gezondheid verkeren. De nieuwe tand is kwetsbaar voor tandbederf, tandvleesaandoeningen en natuurlijke slijtage terwijl delen van je tanden nog onder de brug zitten. Om deze problemen aan te pakken, wordt een titanium stift in uw kaak geïmplanteerd met tandheelkundige implantaten. Tandimplantaat Grimbergen kan ook uw kaakbotten versterken en botverlies en terugtrekken van het tandvlees na verloop van tijd voorkomen, wat hun esthetische waarde bewijst. Behalve dat ze er natuurlijker uitzien, vallen implantaten minder op dan bruggen.

Hersteltijd en nazorg zijn ook verschillen tussen tandheelkundige implantaten en bruggen. Hoewel beide procedures een relatief snelle hersteltijd hebben, kunnen bruggen enkele dagen lang licht ongemak veroorzaken en kan het enkele weken duren voordat u aan uw nieuwe tanden gewend bent. Vanwege de moeilijkheid bij het flossen en poetsen, moet u een meer rigoureuze tandheelkundige zorgroutine aannemen als u bruggen heeft. In tegenstelling tot implantaten, die gemakkelijker te onderhouden zijn, kunt u uw gebruikelijke routine voortzetten als het gaat om het onderhoud ervan.

Factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen tandheelkundige implantaten en bruggen

1. Kosten

Als u een tandartsverzekering heeft, is de kans groter dat u een tandheelkundige verzekering ontvangt voor een tandheelkundige brug dan voor een implantaat. Misschien wilt u met een tandarts praten over een gedeeltelijk kunstgebit of andere opties als u geen verzekering heeft of geen van beide opties binnen uw budget past.

2. Aantal ontbrekende tanden

Een tandbrug is beter als u meer dan één opeenvolgende tand mist. Voor elke ontbrekende tand moet een apart implantaat chirurgisch aan uw kaakbot worden bevestigd, wat resulteert in dure en onhandige procedures.

3. Tijd

Tandimplantaat mortsel kan maanden duren om geplaatst te worden, maar tandheelkundige bruggen kunnen worden geplaatst in twee tandheelkundige afspraken verspreid over een paar weken.
Uw kaakchirurg boort in uw kaakbot en bevestigt de wortel van het implantaat aan het bot wanneer u een tandheelkundig implantaat krijgt. Tijdens het genezingsproces kan een tijdelijke prothese worden ingebracht. Zodra het bot geneest, kan binnen twee tot zes maanden een kroon worden geplaatst.

Bent U een kandidaat?

Om in aanmerking te komen als kandidaat voor tandheelkundige implantaten en tandheelkundige bruggen, moet u aan specifieke toelatingseisen voldoen. Om te bepalen of u in aanmerking komt voor behandeling vindt een consultatie plaats.

De tandheelkundige implantatieprocedure moet worden uitgevoerd na de adolescentie, wanneer het bot volgroeid is. Potentiële implantaatpatiënten zullen doorgaans röntgenfoto’s of CT-scans ondergaan om de botdichtheid en kwaliteit te beoordelen en te bepalen of ze voldoende botstructuur hebben om een ​​implantaatoperatie te ondergaan. Aangezien rokers een grotere kans hebben om een ​​implantaat te laten mislukken, moeten ze stoppen om in aanmerking te komen als kandidaten. Een persoon met diabetes, kanker of parodontitis kan ook aanvullende behandeling nodig hebben om in aanmerking te komen voor implantatie.

De gezondheid en stabiliteit van de ondersteunende tanden zijn de belangrijkste factoren bij het bepalen van de brugkandidatuur. De relatief minder invasieve aard van de tandheelkundige brugprocedure maakt deze minder beperkend dan de kandidatuur voor tandheelkundige implantaten. Een tandheelkundige brug kan aanvullende behandelingen vereisen als uw tanden zijn geïnfecteerd met parodontitis, vergaan of schilfers of scheuren hebben.

Laatste gedachten: Wat is beter, brug of implantaat

De juiste behandeling krijgen voor uw ontbrekende tand begint met praten met uw tandarts over de opties die voor u geschikt kunnen zijn. Om voor u de juiste aanbeveling te doen, zal uw vertrouwde tandarts alle overwegingen in uw situatie zorgvuldig afwegen om tot een weloverwogen oordeel te komen.

Uw tandarts zal u de juiste oplossing willen bieden die zo zacht mogelijk is en jarenlang kan worden gebruikt. Of je nu een betaalbaar tandimplantaat nodig hebt in Antwerpen voor uw ontbrekende tanden of een behandelplan op maat wilt opstellen – Euro Dent heeft de beste tandartsen in België voor u klaar staan. Neem vandaag nog contact op met een tandarts om een ​​afspraak in te plannen.

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave