Search
Close this search box.

10 eenvoudige tips voor het reinigen van tanden aanbevolen door de endodontist

10 eenvoudige tips voor het reinigen van tanden aanbevolen door de endodontist

Wat is één ding dat u en uw endodontist gemeen hebben? Een geweldige lach! En een geweldige glimlach gaat gepaard met geweldige mondhygiëne.

Om die megawattglimlach te beschermen, is een goede gebitsreiniging belangrijk in het leven. Simpelweg omdat vuile tandoppervlakken tot meerdere mondproblemen kunnen leiden!

Waarom is tandenpoetsen zo belangrijk?

 

Er zijn verschillende redenen waarom het verzorgen van uw tandvlees en tanden net zo essentieel is als elke andere dagelijkse routine, zoals eten of baden. De eerste zijn bacteriën die tand- en tandvleesbederf veroorzaken. Deze kunnen in je bloedbaan komen en de rest van je lichaam schaden, inclusief je hart.

Ten tweede helpen gezonde tanden u om uw mondhygiëne tot op hoge leeftijd intact te houden. Nog niet zo lang geleden werd tandverlies geaccepteerd als de fundamentele bijwerking van veroudering. Dit is simpelweg niet meer het geval. Als u van plan bent uw gebit te behouden of te voorkomen dat u een tandimplantaat moet laten plaatsen en gelukkige ervaren tandheelkundige diensten gebitsreiniging in het leven wilt, is een goede mondhygiëne vandaag een must!

Gezond tandvlees en gezonde, witte tanden zijn aantrekkelijker dan beschadigd of verkleurd tandvlees en tanden. Regelmatige routines voor het reinigen van uw tanden kunnen een grote bijdrage leveren aan het wit houden van uw parels en het roze houden van uw tandvlees, en het voorkomen van een slechte adem.

Daarom is het van cruciaal belang, naast een regelmatig bezoek aan een goed uitgeruste tandartspraktijk, om zelf volgende 10 tips toe te passen:

 

10 tips voor het reinigen van tanden

 

Tanden reinigen, thuis of via tandheelkundige diensten door een tandarts heeft tot doel tandplak, vlekken en tandsteen te verwijderen dat zich op de tanden ophoopt.

Onze mondzorgexpert Dr. Veronica Stahl stelt voor dat een professionele reiniging van uw tanden om de 6-12 maanden helpt om de kans op chronische parodontitis te verkleinen. Toch is ook een goede mondhygiëne thuis essentieel om langdurige mondziekten te voorkomen.

 1. Poets ’s ochtends –

Gedurende de tijd dat u slaapt, bouwt uw mond een tekort aan vocht en speeksel op. Speeksel is van vitaal belang bij het wegspoelen van schadelijke ziekteverwekkers uit uw mond. Dit is de reden waarom het ’s ochtends vroeg je tanden poetsen helpt om je mond schoon te maken.

 1. Poets voor het slapengaan –

Het voedsel dat u eet, hoopt zich op tussen uw tanden en veroorzaakt ziektekiemen en bacteriën. Daarom raden tandartsen aan om 2 keer per dag te poetsen. Bij voorkeur na het eten en voordat je gaat slapen.

 1. Poetsen en flossen –

Goed poetsen is het belangrijkste bij elke poetsbeurt. Borstel in zachte cirkelvormige bewegingen gedurende ongeveer 4 minuten voor een grondige reiniging. Denk eraan om altijd een zachte borstel te gebruiken.

Afgezien van poetsen, is flossen even belangrijk als het gaat om het reinigen van de tandvleesrand en het voorkomen van parodontitis.

 1. Gebruik een tongreiniger –

Het gebruik van een tongreiniger is een belangrijke stap in uw mondverzorgingsroutine die niet mag worden verwaarloosd, samen met spoelen, poetsen en flossen.

Het vuil dat zich ophoopt tussen je smaakpapillen kan je tanden beschadigen. Daarom voorkomt een goede tongreiniging dit vuil, verwijdert vieze geurtjes en geeft een verfrissend gevoel.

 1. Gebruik een tandpasta op basis van fluoride.

Zorg ervoor bij het winkelen voor tandpasta dat uw tandpasta een ingrediënt bevat met de naam natriumfluoride. Dit ingrediënt staat bekend om het schoon houden van de oppervlakken van je tanden, het verwijdert tandplak en voorkomt gaatjes voor gezonde tanden en tandvlees.

 1. Een mondspoeling gebruiken –

Het is een must om ​​goed mondwater aan uw dagelijkse tandhygiëne toe te voegen! Mondwater helpt niet alleen bij een slechte adem, maar minimaliseert zelfs tandschade veroorzaakt door zuren.

 1. Voeg gezond voedsel toe aan uw dieet –

Een andere gemakkelijke manier om uw tanden schoon te houden, gaatjes te voorkomen en uw gebit gezond te houden, is door voedsel in te nemen dat goed is voor uw gebit of veel vezels bevat. Dat wil zeggen, voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde.

Dit omvat rauwe groenten en fruit en zuivelproducten.

 1. Blijf gehydrateerd –

Drink regelmatig water om de micro-organismen die schadelijk zijn voor uw tanden weg te spoelen. Drink water na je avondeten om de impact van zuren ongedaan te maken. Of spoel met mondwater als dat nodig is.

 1. Regelmatige bezoeken aan uw tandarts-

Het maken van een regelmatige afspraak met uw tandarts voor tandheelkundige diensten speelt ook een belangrijke rol bij een goede mondgezondheid. Zie dit als een preventieve check-up. Uw tandarts zal uw mond en tanden volledig onderzoeken op tekenen van tandplak en tandsteen, gaatjes of tandvleesaandoeningen.

 1. Minder suikerhoudende snacks –

Dit is een van de gemakkelijkste tips van een endodontoloog. Alle zoet smakende voedingsmiddelen bevatten synthetische of natuurlijke suikers. Deze suikermoleculen worden vervolgens omgezet als zuren in je mond, waardoor de tandwortel word beschadigd. Probeer het volgende te vermijden:

 • Melkchocolade
 • Fastfood
 • Koekjes
 • Brood
 • Ontbijtgranen
 • Suikerhoudende dranken

 

Als laatste,

Iedereen die een geweldige glimlach en een perfecte mondhygiëne wil, volgt best deze tips voor het reinigen van tanden!

Vergeet echter niet dat, zelfs met deze hulpmiddelen voor het reinigen van tanden, een van de belangrijkste methoden voor een gezonde, wittere glimlach is om uw endodontist te raadplegen als professionele reiniging nodig is.

 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave