Search
Close this search box.

Endodontische – Behandeling, Types, en procedure

Endodontische - Behandeling, Types, en procedure

Wat is endodontische behandeling?

 

Endodontische behandeling omvat directe en indirecte pulpa-capping. Het doel is om de tandpulp in een levensvatbare staat te houden en de tand te herstellen tot een volledig functionele eenheid. Het omvat ook het behandelen van tanden met ernstig beschadigde pulpa als gevolg van trauma of infectie, dus de pulp moet worden verwijderd. 

Beoefenaars voeren de endodontische behandeling uit om tanden te beschermen waarvan de pulp op de een of andere manier is beschadigd, inclusief die momenten waarop de schade zich uitstrekt tot het wortelweefsel. Het plan is om de tandheelkundige zorg in steden als antwerpen op de voorgrond te houden. Het wordt gedaan voor de bescherming van natuurlijke tanden. 

Het is cruciaal voor het behoud van de volledige functie van het gebit en de bijbehorende gezondheidsvoordelen. Endodontische behandeling omvat de reparatie en behandeling van alle aspecten van een geïnfecteerde tand die de pulpa heeft beschadigd of blootgesteld aan infectie en de behandeling van periapicaal weefsel. 

Sluit indien nodig de tand af van de wortel van de tand, zodat deze structureel kan blijven functioneren, ook als dit niet langer haalbaar is. Het volgende proces: legt uit hoe een endodontische behandeling wordt uitgevoerd. 

 

Stap 1: Diagnose 

Het meest kritische aspect van endodontische behandeling is de juiste diagnose van de tanden. Er zijn specifieke instrumenten om u te helpen de toestand van de tanden van de patiënt te begrijpen: röntgenfoto’s, percussietests, endodontische testers en interne sprays. 

 

Stap 2: Bezoek 

De volgende stap is het bezoeken of maken van een opening naar de tandpulpholte. Dit wordt bereikt door het gebruik van endodontische boren, handmatige of roterende vijlen en chelaatvormers. 

 

Stap 3: Tandextractie 

De volgende stap is tandextractie. Dit wordt meestal bereikt met een naald met weerhaken, maar clinici zullen meestal een handvijl of boor gebruiken om hen te helpen wanneer ze denken dat dit nodig is.  

 

Stap 4: Debridement 

De vierde stap is debridement of grondige wortelkanaalreiniging. Deze stap wordt gedaan met behulp van wasmiddel en chemicaliën zoals EDTA en chelaatvormers (delete) In deze stap kan ook een handvijl worden gebruikt. Veel artsen spoelen het wortelkanaal graag met natriumhypochloriet spoeloplossing om het wortelkanaal te desinfecteren en eventuele resterende bacteriën te verwijderen. 

 

U kunt een traditioneel röntgenapparaat gebruiken, een handvijl in het wortelkanaal plaatsen en de lengte markeren. Op dit moment kan de vertex-locator ook worden gebruikt om de werklengte te bevestigen.  

 

Stap 5: Drogen 

De volgende fase van de wortelkanaalbehandeling omvat het drogen om de tanden te verzegelen en hun natuurlijke uiterlijk te herstellen. Het droge kanaal is precies zo: droog het kanaal met een papieren punt. 

 

Stap 6: Occlusie 

Zoals bij veel andere stappen, kan het wortelkanaal op verschillende manieren worden gevuld of afgesloten. Deze omvatten wortelkanaalsealers, guttapercha-tips, verwarmde guttapercha-pistolen of -systemen, stoppers en spreaders. De stekker kan het gebruik van een verwarmingselement vereisen. Soms geven clinici de voorkeur aan bijtringproducten, die een stevige kern hebben met een bijtring eromheen. 

 

Stap 7: Repareren 

Eindelijk is het tijd om de tanden te repareren. Afhankelijk van de patiënt en het plan moet het tijdelijke kroon- en brugmateriaal binnen korte tijd in de tand worden ingebracht. Deze “tijdelijke” kan om meerdere redenen worden gebruikt:

  • Wanneer het deel uitmaakt van een procedure van twee bezoeken.
  • Wanneer patiënten terug moeten naar hun huisarts.
  • Wanneer ze moeten werken.

 

Wanneer de patiënt een kroon nodig heeft, verankert de kolom het kernaccumulatiemateriaal en de kroon. Niet elke patiënt heeft een kroon nodig, dus composietvullingen bij wortelkanaalchirurgie kunnen de laatste stap zijn. 

 

Soorten endodontische behandelingen

 

Wortelkanaalbehandeling

 

De term wortelkanaalbehandeling betekent dat endodontische behandeling inderdaad niet klopt. Het wortelkanaal is een onderdeel van de tand en de holte in de tand is de thuisbasis van zenuwweefsel, bloedvaten en andere cellen. 

Het wortelkanaal is een locatie in de tand en endodontische behandeling is een tandheelkundige ingreep. De term wortelkanaalbehandeling wordt echter veel gebruikt in de context van endodontische behandelingen. 

 

Endodontische herbehandeling

 

Met de juiste zorg kunnen zelfs met wortel behandelde tanden een leven lang meegaan. Maar soms genezen de tanden na de behandeling meestal niet en kunnen ze maanden of zelfs jaren na de behandeling pijnlijk of ziek worden. 

Als de tand niet geneest of er een nieuw probleem optreedt, heeft de patiënt een tweede kans. Aanvullende procedures kunnen helpen de tand te genezen en te redden. Als de patiënt pijn of ongemak voelt op een eerder behandelde tand, moet hij de vervolgbehandeling met de tandarts bespreken. 

 

Endodontische chirurgie

 

In zeldzame gevallen kan een niet-chirurgische wortelkanaalbehandeling alleen de tanden niet redden. In dit geval kan de tandarts een operatie uitvoeren, maarkan hij eenaanbevelen in sommige gevallenandere plaats. Endodontische chirurgie kan röntgenfoto’s of kleine breuken of verborgen wortelkanalen lokaliseren die tijdens eerdere behandelingen niet zijn gevonden. 

Kan ook een chirurgische ingreep vereisen om calciumafzettingen in het wortelkanaal te verwijderen of om beschadigde worteloppervlakken of botten rond de tanden te behandelen. Veel chirurgische ingrepen kunnen een tand redden, en de meest voorkomende is apicale resectie of apicale resectie. 

Als er na een wortelkanaalbehandeling een aanhoudende ontsteking of infectie is in het botgebied rond het uiteinde van de tand, is af en toe een apicale resectie nodig.

 

Traumatisch

 

tandletsel Tandtrauma kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden en activiteitenniveaus. De oorzaak kan een auto-ongeluk zijn, een val van een trap of een elleboogblessure tijdens het basketballen. 

Zoals bij de meeste tandheelkundige procedures, is het belangrijkste doel van de behandeling van traumatische tandletsels het redden van tanden die het risico lopen te verliezen en hun volledige functie en uiterlijk te herstellen. In veel gevallen hangt het verschil tussen behouden en verloren tanden af ​​van het nemen van de juiste acties direct na het letsel. 

 

Tandimplantaten

 

Implantaatchirurgie wordt geclassificeerd als prothetische (kunstmatige) tandheelkunde, maar tandheelkundige implantaten belgie wordt ook beschouwd als cosmetische tandheelkunde. Mensen die hun tanden hebben verloren, kunnen zich onzeker voelen en niet kunnen glimlachen of praten. Bovendien helpen ze het kaakbot te stimuleren en te behouden, botverlies te voorkomen en gelaatstrekken te ondersteunen. 

 

Welke procedures voert een endodontoloog uit?

 

Een endodontist behandelt problemen in de tand en deze kan ontstoken of geïnfecteerd raken als gevolg van diep tandbederf, tandtrauma en herhaald tandheelkundig werk aan de tand. Wanneer dit gebeurt, moet u een endodontist zien. 

De meest voorkomende operatie die door endodontie wordt uitgevoerd, is het wortelkanaal, een operatie om beschadigde of geïnfecteerde tandzenuwen en pulp te verwijderen. Het is bekend dat endodontische behandeling in één of twee of meer sessies wordt uitgevoerd, met de volgende stappen: 

 

  1. De tandarts onderzoekt de tanden en maakt röntgenonderzoeken en voert vervolgens plaatselijke verdoving uit. 
  2. Nadat de tanden gevoelloos zijn, plaatst de tandarts een kleine beschermende film genaamd “rubberdam” op het gebied om de tanden te isoleren en de tanden schoon en speekselvrij te houden tijdens de operatie. 
  3. De tandarts maakt een mond op de kruin van de tand. 
  4. Na het reinigen en uitsnijden van de ruimte, zal de tandarts het wortelkanaal vullen met een rubber materiaal dat guttapercha wordt genoemd. De guttapercha wordt verlijmd om ervoor te zorgen dat de wortelkanalen volledig worden afgesloten. 

 

Waarom verwijst de tandarts naar een endodontist?

 

Als je kiespijn hebt, zal je tandarts je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar een endodontist in antwerpen. Hoewel deze experts slechts 3% van de tandheelkunde voor hun rekening nemen, spelen ze een essentiële rol bij het in stand houden van de tandheelkundige gezondheid. 

Als het gaat om de zorg voor de pulp in de tand, komt hun expertise in het spel. Met behulp van hightech tools en best practices kunnen ze de tanden in hun oorspronkelijke staat herstellen zonder dat tandextractie nodig is. 

Tandartsen brachten tot acht jaar op school door om de tandheelkundige gezondheid van patiënten te behouden en te herstellen. De endodontist gaat verder dan de basisopleiding tandheelkunde door nog eens twee jaar beroepsopleiding te volgen. 

Tijdens de verschillende schooljaren leerden endodontisten alle verschillende aandoeningen te herkennen die de pulpa kunnen aantasten en te zoeken naar de beste behandelingsopties

Hoewel endodontisten zijn opgeleid om hun rol als tandheelkundige beschermingsdeskundige te spelen, gebruiken ze hightech hulpmiddelen om het comfort van de patiënt en de behandelingsresultaten te verbeteren. Deze hightech tools verbeteren niet alleen de resultaten, maar helpen ook het comfort van de patiënt tijdens en na de operatie te verbeteren. 

Bovendien richten endodontisten zich vanwege hun professionaliteit op het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen en andere tandheelkundige beschermingsprocedures voor hun patiënten. 

Tijdens hun fulltime werk voeren endodontisten gemiddeld zo’n 25 wortelkanaalbehandelingen per maand uit, wat hun ervaring in het veld aanzienlijk vergroot. Deze ervaringen kunnen de oorzaak van het ongemak van de patiënt beter begrijpen en de beste behandelingsopties vinden.

 

Zijn een wortelkanaalbehandeling en endodontie hetzelfde?

 

Zoals hierboven vermeld, wordt wortelkanaalbehandeling over het algemeen gebruikt in de context van endodontische behandeling. Om specifieker te zijn, een wortelkanaalbehandeling is een van de soorten endodontische behandelingen. 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave