In gemeenschappen over de hele wereld vormen mondziekten een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Helaas kent Europa enorme regionale verschillen als het gaat om mondgezondheid. Cariës treft gemiddeld tussen de 0,5 en 3,5 tanden per persoon. Bijna 100% van de volwassenen heeft aan deze ziekte geleden. Tandeloosheid en tandbederf zijn verantwoordelijk voor slechts een fractie van dit percentage.
In Europese steden, zoals België, komt een slechte tandheelkundige gezondheid voor als gevolg van factoren zoals inkomensongelijkheid, geografische omstandigheden en beperkte toegang tot gezondheidszorg.
Hierdoor is het totale aantal tandartsen sterk toegenomen in het aantal praktiserende professionals in de Europese Unie.
Laten we eens kijken naar veel voorkomende gebitsproblemen en behandelingsopties die worden aangepakt door Tandheelkundige klinieken in Zuid-Antwerpen.
Lijst van gebitsproblemen in België
Tandbederf
Cariës of gaatjes zijn andere namen voor tandbederf. Cariës of gaatjes zijn de meest voorkomende tandbederf problemen die tandartsen bij patiënten zien. Bijna iedereen heeft wel eens tandbederf meegemaakt.
Plaque, een film gevormd door bacteriën op het oppervlak van de tanden, veroorzaakt tandbederf. Voedsel Suikers creëren zuren die tandbederf veroorzaken.
Email, of de buitenste laag van een tand, wordt permanent vernietigd door zuren. De zuren tasten vervolgens de zachtere dentine laag onder het glazuur aan.
Gaatjes en gaten in uw tanden kunnen het gevolg zijn van deze afbraak van de tand. Bovendien kan het tandpijn veroorzaken, vooral wanneer u iets warms, kouds of zoets eet of drinkt.
Andere tekenen van tandbederf:
- Slechte adem
- Donkere vlekken op uw tanden
- Uw mond smaakt onaangenaam
De behandeling van tandbederf begint met het beoordelen van de mate van uw tandbederf en het aanbevelen van een handelwijze. Vullingen, kronen en wortelkanalen kunnen de voorgeschreven handelwijze zijn. Tandimplantaten of kunstgebitten kunnen worden gekozen in plaats van extracties.
Halitose
Een van de meest voorkomende gebitsproblemen is een slechte adem, ook wel halitose genoemd. Dit probleem is ook het meest verontrustend en beschamend.
Verschillende factoren kunnen een slechte adem veroorzaken, waaronder:
- Slechte mondgezondheid
- Xerostomie
- Medicatie
- Kanker
- Zure reflux
- Infectie
Uw halitose kan ook worden veroorzaakt door een of meer voedingsmiddelen die u eet. De meest voorkomende boosdoeners zijn knoflook en ui.
Gezien hoe divers de oorzaken van een slechte adem zijn, uw tandarts in België zal een diepgaande evaluatie uitvoeren en een handelwijze voorschrijven die het beste bij uw behoeften past.
Een geërodeerd glazuur
De geleidelijke ontwikkeling van glazuurerosie kan ervoor zorgen dat tanden verkleuren of ronder worden. Het wordt veroorzaakt door langdurige overmatige consumptie van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen (zoals frisdrank en snoep) gedurende een tijdje. Een zeldzame oorzaak is dat je je tanden niet genoeg, te vaak of te hard poetst.
Geëmailleerde tanden kunnen erg gevoelig, zwakker en vatbaar zijn voor scheuren, schilfers of cupping. Verlies van glazuur kan niet worden hersteld met glazuurerosie. Het is mogelijk om de hoeveelheid suikerhoudend en zuur voedsel te verminderen. U kunt ook tandenborstels met zachtere haren gebruiken. U kunt het uiterlijk van tanden ook verbeteren door gebruik te maken van tandheelkundige veneers.
Tandvleesaandoeningen
Een tandvleesontsteking of parodontitis in een vroeg stadium wordt gingivitis genoemd. Ophoping van tandplak in de mond veroorzaakt deze bacteriële infectie. Er zijn symptomen zoals gezwollen, rood en bloedend tandvlees. Bovendien kunt u tijdens het kauwen last krijgen van een slechte adem en pijn in uw tanden.
Slechte poetstechnieken en het overslaan van tandenpoetsen kunnen tandvleesaandoeningen veroorzaken. Ook scheve tanden kunnen het poetsen bemoeilijken. Roken, zwangerschap en diabetes zijn ook risicofactoren.
Het belangrijkste om te onthouden is dat gingivitis misschien niet pijnlijk aanvoelt, dus je merkt het misschien niet. Regelmatige tandheelkundige controles worden daarom aanbevolen om spoedeisende tandartsen.
Een effectieve methode om gingivitis te behandelen is om uw tandarts grondig te laten reinigen. De beste manier om te voorkomen dat het terugkomt, is door tweemaal per dag te poetsen en elke dag te flossen.
Parodontitis
Indien onbehandeld, kan gingivitis overgaan in parodontitis. Dit gebeurt wanneer het tandvlees geïnfecteerd raakt. Deze geïnfecteerde gebieden kunnen ook schade aan botten en weefsel veroorzaken, wat kan leiden tot verlies van tanden.
Parodontale behandeling voor parodontitis kan de toepassing van lokale antibiotica of verwijzing naar een parodontoloog (een specialist in de behandeling van tandvleesaandoeningen) omvatten.
Gebroken of gebarsten tanden
Dit zijn de meest voorkomende redenen voor het barsten of breken van tanden:
- Blessures
- Kauwen op hard voedsel
- Mondpiercings
- Tandenknarsen tijdens het slapen
Afhankelijk van de omvang van de schade kan een gebarsten of gebroken tand pijnlijk zijn. Ongeacht hoe ernstig u denkt dat de scheur of chip is, u moet zo snel mogelijk een tandarts zien om het te laten inspecteren en repareren.
Er zijn een aantal tandheelkundige oplossingen beschikbaar om dit probleem op te lossen, waaronder het gebruik van veneers, kronen en tandkleurige vullingen.
Conclusie
Wanneer u deze gebitsproblemen ervaart, kan uw zelfvertrouwen, gezondheid en kwaliteit van leven eronder lijden, dus laat u zich het beste nakijken door een professionele endodontische mortsel.
Neem gerust contact op met Euro-Dent als u aanwijzingen opmerkt voor deze veelvoorkomende gebitsproblemen.