Search
Close this search box.

Wortelkanaalbehandeling: Procedure, behandeling, herstel

root canal treatment

Inleiding – Noodzaak van wortelkanaalbehandeling 

 

Wortelkanaaltherapie verwijst naar de behandeling die de kracht heeft om ernstig aangetaste of geïnfecteerde tanden te herstellen en te redden. Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd wanneer de tandpulp, bestaande uit zenuwen en bloedvaten in de tand, is geïnfecteerd of beschadigd. Een wortelkanaalbehandeling is gericht op het verwijderen van de pulp en het reinigen en afdichten van de tand van binnenuit. 

Wortelkanaalbehandeling heeft tot doel bacteriën in het geïnfecteerde wortelkanaal te doden, herinfectie van tanden te voorkomen en natuurlijke tanden te beschermen. Wanneer een persoon een wortelkanaalbehandeling krijgt, wordt de ontstoken of geïnfecteerde pulp verwijderd, worden de tanden van binnenuit gereinigd en gedesinfecteerd en vervolgens gevuld en verzegeld. 

Mensen zijn bang voor wortelkanaalbehandelingen omdat ze denken dat het een pijnlijke procedure is. Toch zeggen de meeste mensen dat deze operatie niet pijnlijker is dan vullen. Het ongemak dat u ervaart voordat u tandheelkundige zorg zoekt, is ondraaglijk, niet de operatie zelf. Het is essentieel om de juiste tandheelkundige kliniek te kiezen. Tandartspraktijk Euro-dent in regio Antwerpen is een uitstekende oplossing voor het beste resultaat

Niet alle soorten tandpijn zijn een indicatie voor wortelkanaalbehandeling.   

 

Indicaties dat de infectie echter ernstig genoeg is om een ​​wortelkanaalbehandeling te ondergaan, zijn onder meer: 

 

 • Ernstige tandpijn bij het eten of drukken op het gebied 
 • Tandpijn en gevoeligheid voor kou of warmte blijven koud of warm nadat de stimulus is verwijderd 
 • Een kleine, klonterige klont, het tandvlees nabij de tanden is pijnlijk 
 • De tanden worden zwart 
 • Het tandvlees bij de tanden is zacht of gezwollen en pijnlijk.

 

De procedure van een wortelkanaalbehandeling

 

Wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige procedure die uit meerdere stappen bestaat waarbij de geïnfecteerde pulp (soms de zenuw) van de tand wordt verwijderd en verzegeld om toekomstige tandpijn te voorkomen.

 

Hieronder vindt u de stapsgewijze procedure van de behandeling.  

 

 • Bepaling huidige situatie: Uw tandarts maakt röntgenfoto’s om de mate van infectie te bepalen. 
 • Gevoelloosheid: De eerste stap in de operatie is lokale anesthesie om het gebied te verdoven en tandpijn te voorkomen. U krijgt plaatselijke verdoving om u comfortabeler te maken, en er wordt een “rubberdam”, een stuk rubberachtig materiaal, rond de tand geplaatst om deze droog te houden. 
 • Behandeling: Vervolgens boort uw tandarts of endodontist een toegangsgat in de tand. Via dit gat gebruikt de tandarts speciale instrumenten om het beschadigde zenuw- en pulpaweefsel te verwijderen. 
 • Afdichting: Na het verwijderen van het geïnfecteerde materiaal zal uw tandarts de tand verzegelen of tijdelijke vullingen plaatsen om deze te beschermen tegen wortelkanaalpijn, totdat een op maat gemaakte kroon klaar is. Het verzegelen van de tand omvat het plaatsen van een rubberverbinding in het wortelkanaal die rottend materiaal verwijdert.
 • Afwerking: Kronen, vullingen of andere tandrestauraties voltooien het proces van het verlichten van wortelkanaalpijn. In sommige gevallen kan uw tandarts de tanden open houden zodat extra materiaal uit de tanden kan worden afgevoerd voordat ze worden gevuld en verzegeld. 

 

Sommige tandartsen vullen de tanden tijdelijk op om het gebied te beschermen, terwijl het geïnfecteerde materiaal volledig wordt afgevoerd. Veel mensen die de operatie hebben ondergaan, zeggen dat het niet erger is dan het vullen van een gaatje.

 

Zorgbehandeling

 

Na uw operatie zal uw endodontist u enkele instructies geven over pijnbestrijding. Ze zullen ook zorgmethoden voor uw gebit voorstellen tijdens de herstelperiode na de behandeling tot een vervolgbezoek. Als er tijdelijke kronen of vullingen worden geplaatst, zijn de onderstaande zorgrichtlijnen essentieel. 

Een lichte pijn in de kaak kan mogelijk zijn, maar dat is een teken dat het geneest. Omdat het geneesmiddel dat wordt gebruikt om de mond tijdens de operatie te verdoven, geleidelijk afneemt, kunt u na een paar dagen wat gevoelig zijn in dit gebied. 

Deze tijdelijke symptomen kunt over het algemeen goed met vrij verkrijgbare medicijnen verlichten, maar uw arts kan ook krachtigere antibiotica voorschrijven. De instructies voor het geneesmiddel moeten zorgvuldig worden gevolgd, omdat antibiotica u slaperig kunnen maken. 

Wees voorzichtig bij het gebruik ervan, het besturen van auto’s of het bedienen van gevaarlijke machines. Met als gevolg dat de behandelde tanden na verloop van tijd iets anders kunnen aanvoelen dan andere tanden. 

 

Raadpleeg onmiddellijk uw endodontoloog als u een van de onderstaande symptomen voelt toeslaan:

 

 • Allergische reacties op medicijnen (huiduitslag, netelroos of jeuk) 
 • Uw beet voelt ongelijk aan 
 • Tijdelijke kronen of vullingen (indien geplaatst) vallen eraf (verlies van dunne lagen is normaal) 

 

Herstellen van een wortelkanaalbehandeling

 

Wanneer u herstelt van een wortelkanaalbehandeling, moet u goed voor uw gebit zorgen. Vermijd het bijten van hard voedsel totdat de behandeling is voltooid. Na uw laatste behandeling zou uw herstelde tand geen pijn meer moeten doen, hoewel deze enkele dagen gevoelig kan zijn

U kunt pijnstillers gebruiken om eventuele ongemakken te verlichten. Als u nog steeds zwelling of pijn voelt, zelfs nadat u pijnstillers heeft ingenomen, neem dan contact op met uw spoedtandarts, Tandartspraktijk Euro-dent in regio Antwerpen.

In de meeste gevallen kan de noodzaak van een aanvullende wortelkanaalbehandeling worden vermeden: 

 

 • Houd uw tanden schoon 
 • Eet niet te veel suikerhoudende voedingsmiddelen 
 • Stop onmiddellijk met roken als u rookt

 

Hoeveel kost een wortelkanaalbehandeling? 

 

De kosten zijn afhankelijk van de ernst van het probleem en de aangetaste tand. Maak een afspraak voor uw persoonlijk consult. Op basis van de huidige toestand van uw gebit, krijgt u een persoonlijk behandelplan met de kosten vermeld.

 

Een essentiele factor voor de bepaling van de kosten kan zijn:

 

 1. Gebitstoestand: Als uw tand gebarsten/gebroken is en een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, zijn de kosten van de behandeling anders en niet van infectie en zwelling. Dit komt omdat uw tandarts de infectie moet behandelen en de zwelling moet behandelen voordat hij met de RCT begint.
 2. In reguliere gevallen kan een wortelkanaalbehandeling nu in één kuur worden afgerond. Bij ernstige infectie kan ook het aantal sessies worden verhoogd.
 3. Type tanden: Snijtanden zijn toegankelijker om te behandelen dan kiezen, niet vanwege hun positie in de mond, maar vanwege het aantal wortelkanalen – één in snijtanden en drie in kiezen.

 

Hoe vind je een perfecte endodontist? 

 

Het vinden van de juiste endodontist kan lastig zijn. U moet een beetje onderzoek doen en advies inwinnen bij uw tandarts.

Voordat u een beslissing neemt, dient u de volgende vragen te stellen over de praktijk van de endodontoloog

 

 1. Wat voor soort technologie biedt u aan? 

 

Een van de kenmerken van de endodontist is de meest geavanceerde technologie. Als de tandarts complicaties verwacht van de wortelkanaaloperatie, verwijst hij de patiënt door naar de endodontoloog. Endodontisten kunnen uw gebitsproblemen beter begrijpen en hen de beste zorg bieden met de meest geavanceerde tandheelkundige apparatuur. 

 

 1. Wat vinden anderen van deze praktijk? 

 

Vergeet niet de opmerkingen te bekijken. Of het nu gaat om mond-tot-mondreclame of een snelle online zoekopdracht, zorg ervoor dat u hoort wat andere mensen van deze praktijk vinden. 

 

 1. Wat voor opleiding heeft de endodontoloog? 

 

Een endodontist kan een doctor in de tandheelkundige chirurgie  of een doctor in de tandheelkunde zijn. Deze niveaus zijn ook compatibel. Het is ook essentieel om te begrijpen of ze betrokken zijn bij tandheelkundige diensten zoals permanente educatie, onderwijs en samenwerking.  Onze klinisch specialist, Dr. Veronica Stahl, heeft 25 jaar ervaring in het betreffende vakgebied. 

 


 1. Hoe lang werken ze in de praktijk

 

Ervaring is essentieel als het gaat om majors zoals endodontie. Kijk hoe lang de endodontoloog al in de praktijk is en op welke gebieden hij ervaring heeft.

 

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave