Search
Close this search box.

15 Voedingsmiddelen Voor Gezond Tandvlees

15 Voedingsmiddelen Voor Gezond Tandvlees

Het zal je misschien verbazen te horen dat het verschil tussen een gezonde glimlach en frequente bezoeken aan een tandartspraktijk in Antwerpen je dieet kan zijn. Hoe goed uw routine voor mondhygiëne ook is, het kan een uitdaging zijn om uw tanden gezond te houden als u niet let op wat u eet.

We hebben de neiging om voedsel alleen als onze enige vijand te zien als het gaat om mondgezondheid. De meeste schade aan onze tanden wordt veroorzaakt door suikers en zuren uit het voedsel en de dranken die we consumeren. Aan de andere kant zijn sommige voedingsmiddelen niet alleen niet zo schadelijk voor je tanden als andere dranken, maar kunnen ze zelfs je mondgezondheid verbeteren.

Van het voorkomen van gaatjes en parodontale problemen tot het verfrissen van uw tanden en het opfrissen van uw adem, deze voedingsmiddelen die hier worden vermeld, kunnen voldoen aan de eisen van de meest luxueuze mondspoelingen en soorten beschikbare tandpasta. Velen van hen zijn verrukkelijk, dus maak de boodschappenlijstjes en bereid je voor om tandvriendelijke lekkernijen in te slaan.

 

Lijst met voedingsmiddelen voor gezonde tanden

 

Kaas

Een artikel gepubliceerd door de American Academy of General Dentistry in het tijdschrift General Dentistry biedt nog een reden om kaas te blijven eten. Uit de studie bleek dat kaas de PH-waarde van de mond verhoogt en het risico op tandbederf vermindert. Calcium en eiwit, die overvloedig aanwezig zijn in kaas, helpen het tandglazuur te versterken.

Groene Bladgroenten

Bladgroenten Wie geen zuivelproducten consumeert, kan profiteren van het calciumgehalte in bladgroenten. Bovendien leveren deze groenten een verscheidenheid aan vitamines en mineralen voor een gezonde levensstijl. Spinazie, boerenkool en boerenkool zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die goed zijn voor je tanden.

 Groene voedingsmiddelen met een donkerdere tint bevatten meer voedingsstoffen. Bovendien helpt het eten van rauwe groenten om de oppervlakken van de tanden schoon te maken vanwege hun knapperige textuur. Salades en ander voedsel mogen echter niet in de plaats komen van regelmatig poetsen.

Yoghurt

Je kunt je tandglazuur versterken door yoghurt te eten die rijk is aan calcium. Volgens recente studies zou het ook de vorming van geur veroorzakende verbindingen in de mond, zoals waterstofsulfide, kunnen verminderen. Onderzoekers zeggen dat yoghurt nuttige bacteriën bevat, zoals Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus en andere stammen. Zorg ervoor dat de yoghurt die je kiest weinig of geen toegevoegde suikers bevat.

Zoete aardappelen

Ook al worden ze zoete aardappelen genoemd, ze zijn niet zo zoet als andere voedingsmiddelen. Bovendien bevatten deze groenten veel vitamine A, waardoor uw tandvlees en mondweefsel gezond blijven. Keratine, essentieel voor het aanmaken van tandglazuur, wordt ook door het lichaam aangemaakt met behulp van vitamine A.

Knoflookteen

Allicine, een verbinding die tandbederf voorkomt, remt de groei van microben. Verschillende orale problemen zoals kiespijn zijn ook verlicht door knoflook. Knoflook helpt bij het opbouwen van immuniteit om infecties te bestrijden en verlicht pijn bij het kauwen. Als gevolg hiervan wordt ontsteking verminderd en ongemak geminimaliseerd.

Thee

De polyfenolen in groene en zwarte thee helpen bij het verwijderen van de gifstoffen die door bacteriën uit de mond worden geproduceerd en verminderen de groei van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandvleesaandoeningen en gaatjes. Er zijn aanwijzingen dat het regelmatig spoelen van de mond met zwarte thee de opbouw van tandplak vertraagt. Er wordt ook aangenomen dat het drinken van thee een slechte adem helpt voorkomen.

Citrusvruchten

Uw tandgezondheid is afhankelijk van vitamine C. Fruit zoals sinaasappels is een goede bron van vitamine C, die overvloediger is dan zijn tegenhangers. Fruit bevat vitamine C, dat de bacteriën bestrijdt die gaatjes veroorzaken.

Water

Water is een van de weinige dranken die goed is voor de tanden. Het is een geweldige manier om uw gebit gezond te houden en te verbeteren, omdat gefluorideerd water de tanden versterkt. Daarnaast is het een gezonde vervanger van suikerhoudende dranken, zoals cola’s en sportdranken, die gaatjes kunnen veroorzaken.

Pure chocolade 

Ja, u leest het goed. In recente studies is gevonden dat pure chocolade tandbederf en gaatjes voorkomt. Het voorkomt ook dat tandplak zich op de tanden ophoopt. Een component van cacaobonen schil remt de groei van bacteriën in de mond door zijn antibacteriële eigenschappen. Donkere chocolade compenseert het hoge suikergehalte met deze eigenschappen. 

Bovendien is het cacao-extract nog effectiever gebleken dan fluoride, een belangrijk ingrediënt in tandpasta en mondwater.

Wortelen

Onder de vitamines en mineralen die in wortelen worden aangetroffen, bevindt zich vitamine A, dat kan helpen bij het behoud van uw tanden en tandvlees. Bovendien is het knarsen van rauwe wortelen uitstekend geschikt om je tanden te poetsen, je tandvlees te masseren en voedsel dat aan je tanden vastzit te verwijderen. Om tandvleesaandoeningen te voorkomen, zijn flossen en poetsen twee manieren om uw tandvlees te stimuleren. Knapperige groenten, zoals wortelen, zijn ook gunstig.

Vis 

De calcium en vitamine D in bepaalde vissen, zoals sardines, makreel, tonijn en zalm, helpen het lichaam calcium te absorberen, wat gunstig is voor de tandgezondheid. Studies uitgevoerd door wetenschappers van Harvard hebben ook omega-3 vetzuren in zalm gekoppeld aan lagere risico’s op tandvleesaandoeningen.

Gember 

slechte adem kan worden bestreden door gember, omdat het bacteriën in de mond effectief elimineert. Gember doodt de bacteriën die tandvleesaandoeningen veroorzaken. Gember helpt infecties te voorkomen en bevordert zo een goede mondgezondheid. Kinderen en volwassenen kunnen er baat bij hebben als een natuurlijk middel tegen tandinfecties.

Noten

Noten zijn een uitstekende bron van vitamine D, die vegetariërs misschien moeilijk uit hun dieet kunnen halen. Typische bronnen van vitamine D zijn onder meer vette vis, vlees en verrijkte zuivelproducten. Noten bevatten echter deze voedingsstof, die je tanden helpt beschermen, en ze zijn er een vegetarische bron van. Vitamine D kan ook worden verkregen door blootstelling aan zonlicht. Te veel blootstelling aan de zon kan echter huidkanker veroorzaken. 

Amandelen

Amandelen bevatten veel calcium en weinig suiker, verlagen de bloedsuikerspiegel en verhogen de speekselproductie. Als je de gesneden variant kiest, kun je ze breken of versplinteren in plaats van je tanden af ​​te hakken of te breken terwijl je aan het kauwen bent.

Zaden

De zaden in papaver, sesam en chia hebben een hoog calciumgehalte, waardoor de tanden sterker worden. Bovendien helpt hun ruwe textuur om tandplak van de tanden te verwijderen. Onthoud dat vervelende zaden niet te lang op de tanden mogen blijven plakken!

 

Conclusie

Alle voedingsmiddelen op deze lijst bevorderen een goede mondgezondheid. Het wordt aanbevolen dat u een goede mondhygiëne toepast, zoals poetsen, flossen, de tong schrapen en het juiste voedsel eten om het welzijn van uw tandvlees te behouden.

Wanneer u uw mondgezondheid verwaarloost, krijgt u gebitsproblemen die kunnen wijzen op de noodzaak van een endodontische behandeling in Mortsel of zelfs ernstiger zoals een volmondig tandheelkundig implantaat. Zorg dus goed voor uw gebit!

Boek een afspraak bij tandartspraktijk Euro dent , bel ons op 03-8082109. Ook voor tandimplantaten. Of stuur ons e-mail naar info@euro-dent.be

Lees meer artikelen

We zijn hier om te helpen :)

Inhoudsopgave